Anayasa Mahkemesi üyeliğine kim seçilecek?

Anayasa Mahkemesi üyelerinden Emin Kuz'un görevi 12 Mayıs'ta doldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından üst düzey yönetici kontenjanından Anayasa Mahkemesi üyeliğine henüz atama yapıldı. Bu ismin kim olacağı merakla beklenirken kulis bilgisine göre, Anayasa Mahkemesi üyeliğine HSK'dan o ismin atanabileceği konuşuluyor.

Emin Kuz, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı görevini sürdürürken, 8 Mart 2013 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiş ve 14 Mart 2013'te göreve başlamıştı. Ancak, Kuz'un görev süresi 12 Mayıs'ta sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine üst düzey yönetici kontenjanından yeni bir üye seçmesi bekleniyor. SONTV'nin verdiği habere göre;  Anayasa Mahkemesi üyeliğine üst düzey yönetici kontenjanından Hakimler ve Savcılar Kurulu 2. Daire üyesi Aysel Demirel'in atanması bekleniyor. Demirel'in atamasıyla ilgili kararname bu gece Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.

Aysel Demirel kimdir?

Aysel Demirel, 1968 yılında Bolu'nun Kıbrıscık ilçesinde doğmuştur. Bursa Yeşil Kız İmam Hatip Lisesi'nden 1987 yılında mezun olmuş, ardından 1989 yılında Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elektronik Bölümü'nden, 1994 yılında ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur.

Yüksek lisans eğitimini Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde ve İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Özel Hukuk alanında "Elektronik Pazaryeri Uygulamaları ve Taraflar Arası Hukuki İlişkiler" başlıklı çalışmasıyla tamamlamıştır.

Demirel, serbest avukatlık yapmış, Emlak Konut Yönetim Kurulu üyeliği yapmış ve 26 Ekim 2014 - 6 Haziran 2017 tarihleri arasında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliği görevinde bulunmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 19 Mayıs 2017 tarihinde Danıştay üyeliğine seçilmiş ve Danıştay 12. Daire ve 8. Daire üyelikleri ile Başkanlık Kurulu, Yüksek Disiplin Kurulu ve İnsan Hakları Komisyonu üyeliklerinde bulunmuştur. TBMM Genel Kurulu tarafından 25 Mayıs 2021 tarihinde Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyeliğine seçilmiş olup, halen bu görevi sürdürmektedir.

Ayrıca, "Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Çerçevesinde Elektronik Pazaryeri Sözleşmesi" isimli yayınlanmış bir eseri bulunmakta olup, İngilizce ve Arapça dillerini bilmektedir.

Bakmadan Geçme