• Haberler
  • Aktüel
  • Anayasa yapıldığı dönemin ve o anayasayı yapanların izlerini taşır

Anayasa yapıldığı dönemin ve o anayasayı yapanların izlerini taşır

Kırıkkale'de Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından Nur Camii ve Külliyesi'nde 'Yeni Türkiye Yeni Gelecek' konulu konferans düzenlendi.

Konferansta konuşan Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Bilir, Başkanlık sistemi ve yeni Anayasa ile ilgili bilgiler verdi.

Günümüze kadar Türk tarihinde 5 anayasanın yapıldığını anımsatan Bilir şunları söyledi:

 

“Türk tarihinde 5 anayasa yapılmıştır. 5’ncisi halen yürürlüktedir. 1982 anayasası. Ve genelde anayasalar yapıldığı tarihle isimlendirilir. Son 2 anayasa darbe sonucu yapılmıştır. Diğerleri de  normal zamanlarda yapılmamıştır.

 

Normal zamanda bu toplum gerçek idaresiyle bir anayasa yapması, kurallarını kendisinin belirlemesi lazım. 1982 anayasası bugüne kadar 18 kez değiştirildi. Bu neredeyse 19’ncu değişiklik. Ve yaklaşık bu değişiklik kabul edilirse 120 maddesi değişmiş olacak. Zaten anayasanın kendisi 177 madde. Bu kadar değişikliğe rağmen Türkiye’de hala bir anayasa sorunu var mı? Evet Türkiye’de hala bir anayasa sorunu var. Bu değişiklikler bizim gelecekte işimizi görür mü? Ya da Türkiye’ye istikrar getirir mi? Elbette evet. Ama bir anayasa yapıldığı dönemin ve o anayasayı yapanların izlerini taşır. Yani biz ne kadar değiştirirsek değiştirelim bu anayasada sonuçta anayasaların da bir ruhu vardır. O dönemin ruhu vardır. Ve bu anayasayı yapanların izleri vardır. İlerleyen dönemlerde Türkiye bu anayasayı bir kenara bırakıp yeni bir anayasa yapması gerekir.

Türkiye’deki kurgulanana sistem diğer adıyla cumhurbaşkanlığı sistemi, ne Amerikan Başkanlık Sitemidir, ne Latin Amerika Başkanlık Sitemidir, ne de Fransa’daki Başkanlık Sistemidir. Orijinal ve Türkiye’ye özgü bir başkanlık sistemidir.”

Bakmadan Geçme