• Haberler
  • İşçi
  • Asgari ücret artışı enflasyonu artırır mı? Uzman isim tek tek anlattı

Asgari ücret artışı enflasyonu artırır mı? Uzman isim tek tek anlattı

Ekonomist Prof. Dr. Selva Demiralp, asgari ücret artışının yüksek enflasyon ortamında kaçınılmaz olduğunu belirterek, reel ücretlerin korunması gerektiğini vurguladı. Demiralp, 'Ücret artışları enflasyonu etkiler, ancak bire bir bir geçişkenlik beklenmemeli' dedi.

Asgari ücret ve daha üzerindeki maaşlarla çalışan milyonlarca kişi, temmuz ayında yapılacak zamları bekliyor. Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, asgari ücret ile enflasyon arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. 

"Reel Ücretleri Koruyacak Bir Zemin Hazırlanmalı"

Prof. Dr. Demiralp, "Bu kadar yüksek enflasyon ortamında asgari ücrete düzenleme yapılmamasını doğru bulmuyorum" diyerek, reel ücretlerin korunması gerektiğini vurguladı. BloombergHT’ye konuk olan Demiralp, asgari ücret artışının hanehalkı enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerini ele aldı.

Mevcut Enflasyon Durumu Ücret Artışını Gerektiriyor

Prof. Dr. Demiralp, "Mevcut enflasyon görünümü, ücret artışlarını ötelemeye imkân tanımayacak kadar yüksek" ifadelerini kullandı. Özellikle düşük gelir gruplarının harcamalarının büyük bölümünü kiraya, gıdaya ve ulaşıma yaptığını belirterek, bu kesimlerin hissettiği enflasyonun resmi rakamlardan daha yüksek olduğunu söyledi. 

Enflasyon ve Ücretler Arasındaki İlişki

Demiralp, "Enflasyon arttığı zaman ücret artışları kaçınılmaz hale geliyor" dedi. Literatüre göre, enflasyon ve ücretler arasında karşılıklı bir geçişkenlik olduğunu belirten Demiralp, maliyetlerin tamamının ücretlerden gelmediğini, sermaye yoğun sektörlerde ücret artışlarının enflasyonu bire bir etkilemediğini vurguladı.

Reel Ücretler ve Enflasyon Beklentileri

Prof. Dr. Demiralp, mevcut enflasyonun yüzde 38’lere düşeceğine inanmadığını, tahminlerinin yüzde 50’ye daha yakın olduğunu belirtti. Bu ortamda asgari ücrete ve diğer ücretlere enflasyon paralelinde zam yapılması gerektiğini savundu. Demiralp, "Neticede enflasyon problemi, ciddi politik hataların sonucuydu. Bu hataların bedelini vatandaş reel alım gücü düşürülerek ödememeli. Bu bedel tüm topluma yayılmalı" dedi.

İlişkili Haberler

Bakmadan Geçme