• Haberler
  • Aktüel
  • Asgari ücrete, emekliye, işçiye yapılan zamlar enflasyonun hızına ne zaman yetişecek?

Asgari ücrete, emekliye, işçiye yapılan zamlar enflasyonun hızına ne zaman yetişecek?

Saadet Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, vatandaşların enflasyonla mücadelede zor durumda olduğunun altını çizdi

Saadet Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, vatandaşların enflasyonla mücadelede zor durumda olduğunu işaret etti.

TBMM Genel Kuruluna hitap eden Bilici, enflasyonun kontrol altına alınamadığını ve açıklanan rakamların sağlıklı veriler içermediğini söyleyerek TÜİK'in enflasyon hesaplama yöntemini eleştirdi. Haziran 2022'den beri TÜİK'in enflasyon hesaplama yöntemini açıklamadığını belirten Bilici, bu durumun idarenin yargı kararlarına uymamasının bir örneği olduğunu dile getirdi.

Açlık sınırının arttığını ve vatandaşların zorunlu ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını vurgulayan Bilici, emeklilere yönelik yapılan artışların yetersiz olduğunu ifade etti. Emeklilere yönelik bayram ikramiyesinin artırılması gerektiğini belirten Bilici, emeklilere daha iyi bir yaşam sağlanması gerektiğini vurguladı.

Bilici şunları kaydetti:

"Ne yazık ki vatandaşlarımız yıllardır enflasyon canavarının pençesinden kurtulabilmiş değil. Asgari ücrete, emekliye, işçiye yapılan zamlar enflasyonun hızına yetişemiyor. Üstelik açıklanan enflasyon rakamları maalesef uzun zamandır sağlıklı veriler içermiyor. 
Değerli arkadaşlar, bir kurum düşünün ki enflasyonu hesaplıyor fakat Haziran 2022'den beri enflasyonu neye göre hesapladığını açıklamıyor yani enflasyon hesaplanırken sepet mallarının enflasyon üzerindeki ağırlığı ekonomistlerden ve vatandaşlarımızdan saklanıyor. 
Bu tarihten yani Haziran 2022'den önce ne yapılıyordu? Enflasyon sepeti sürekli değiştiriliyor, ısmarlanan enflasyon oranını yakalamak için masa başında sepet kalemleriyle oynanıyordu fakat ülkemizdeki fiyat artışı öyle bir boyuta ulaştı ki artık sepet kalemleriyle oynansa dahi ısmarlama enflasyon oranı tutturulamıyor. Hâl böyle olunca ülkemizin en güvenilir, evet, ülkemizin en güvenilir kurumu olan TÜİK çıkıp dedi ki: “Enflasyon oranı budur, neye göre hesapladığım sizi ilgilendirmez.” Bunun üzerine tabii ki davalar açıldı. İdare mahkemesi 31 Mart 2023 tarihinde TÜİK’in enflasyonu neye göre hesapladığını kamuoyuna açıklaması gerektiğine hükmetti fakat TÜİK yaklaşık on bir aydır mahkeme kararına riayet etmiyor, açık hükmü uygulamıyor, mahkeme kararını yok sayıyor. Böyle bir şey olabilir mi değerli arkadaşlar? Biz bir hukuk devletiysek idare nasıl olur da mahkeme kararını uygulamaz? Bu durum, ne yazık ki idarenin çeşitli organları tarafından olağan hâle getirildi. Açlık sınırı TÜRK-İŞ verilerine göre Şubat 2024'te 16 bin lirayı aşmış durumda, yoksulluk sınırı ise bir ayda yaklaşık 3 bin lira artarak 53 bin lira bandına ulaştı. Vatandaşlarımız yalnızca zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabiliyor, harici bir harcamaya güçleri yetmiyor. Peki, biz bu durumu gayet iyi bilmemize rağmen ne yapıyoruz? Burada, hâlihazırda görüştüğümüz sekizinci yargı paketinde adli para cezalarını yüzde 400 oranında artırıyoruz fakat yine aynı pakette emekli bayram ikramiyesine yüzde 50 artırım yapmakta ve 2 bin lira olan emekli ikramiyesini 3 bin liraya çıkarıyoruz ve bunun adını müjde koyuyoruz, gerçekten yazık. Gelin, emeklilerimize bir bayram hediyesi verelim. 39'uncu madde görüşülürken emekli ikramiyesini yüzde 50 artırmak yerine adli para cezalarını artırdığımız gibi yüzde 400 oranında bir sefere mahsus dahi olsa artıralım ve emeklilerimize 10 bin lira bayram ikramiyesi verelim."

 

Bakmadan Geçme