Asgari ücrette erimenin faturası 3 bin 485 lira

Asgari ücrette zam yapılmayacağı açıklanan Temmuz ayı, milyonlarca çalışan için alım gücü kaybını beraberinde getirecek. Enflasyonun artışıyla birlikte asgari ücretlilerin ve emeklilerin reel geliri önemli ölçüde azalacak.

Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmayacağı açıklaması, milyonlarca çalışanı olumsuz etkileyecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, enflasyonun yüzde 25.8'e çıkmasına rağmen asgari ücrete zam yapılmayacağını belirtti. Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre bu durum, 17 bin liralık asgari ücretin alım gücünün 13.515 liraya düşmesine neden olacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan son anda bir zam sürprizi gelmezse, temmuz ayında 4 milyon memur ve 12 milyon emekli aylığında yüzde 20.3 ile 25.8 arasında artış olacakken, asgari ücretlilere ve en düşük emekli aylığına zam yapılmayacak. Ancak bu durum, 11 milyonu aşkın yoksul kesimin gelirlerinin artmayacağı anlamına gelmiyor.

Yılbaşından bu yana enflasyon yüzde 25'i aşarak devam ederken, asgari ücretin alım gücü 13.515 liraya düşecek, en düşük emekli aylığının alım gücü ise 7.949 liraya gerileyecek. Asgari ücretli ve emeklinin reel geliri bu süreçte büyük ölçüde eriyecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM'de yaptığı açıklamada, asgari ücrete temmuz ayında zam yapılmayacağını ve bu durumun özel sektör çalışanlarını da olumsuz etkileyeceğini belirtti. Asgari ücretin alım gücü, zamsız geçirilen 6 ayın sonunda 3.485 lira eriyerek 13.515 liraya düşecek.

 

Bakmadan Geçme