Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi belli oldu

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, avukatlık ücretleri çeşitli hizmetlere göre belirli miktarlara göre artış gösteriyor.

 

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, 3 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tarifeye göre, avukatlara bürolarında sözlü danışmanın ilk saatinin ücreti 3 bin 500 lira olarak belirlendi. Takip eden her saat için bu ücret 1.500 lira artacak. Çağrı üzerine gidilen yerlerde bir saate kadar sözlü danışma ücreti 6 bin lira olarak belirlenirken, takip eden her saat için 3 bin lira asgari ücret ödenecek.

Avukatlık hizmetlerinin ücretlendirilmesinde dikkat çeken diğer detaylar ise şöyle:

- Dilekçe, İhtarname ve Benzeri Belgeler: Her türlü dilekçe, ihbarname, ihtarname ve protesto düzenlenmesinde 4 bin 500 lira.
- Kira Sözleşmeleri: Kira sözleşmesi ve benzeri belgelerin hazırlanması için 6 bin lira.
- Özel Belgeler: Tüzük, yönetmelik, miras sözleşmesi, vasiyetname ve vakıf senedi gibi belgelerin hazırlanmasında 24 bin lira.
- Şirket Sözleşmeleri: Şirket ana sözleşmeleri, devirler ve birleşmeler gibi ticari işlere ilişkin sözleşmelerde en az 16 bin lira.
- Vergi Uzlaşma Komisyonları: Vergi uzlaşma komisyonlarında takip edilen işlerin asgari avukatlık ücreti 18 bin lira.
- Uluslararası Yargı: Uluslararası yargı yerlerinde takip edilen duruşmasız işlerde 80 bin lira, duruşmalı işlerde ise 150 bin lira avukatlık ücreti alınacak.
- Sözleşmeli Avukatlar: Özel kişi ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli avukatlarının aylık ücretleri en az 25 bin lira olacak.

Ceza soruşturmaları ve mahkemelerdeki davalar için belirlenen avukatlık ücretleri de şu şekilde sıralandı:

- Ceza Soruşturması: 8 bin lira.
- Sulh Hukuk Mahkemeleri: 18 bin lira.
- Sulh Ceza ve İnfaz Hakimlikleri: 13 bin 500 lira.
- Asliye Mahkemeleri: 30 bin lira.
- Tüketici Mahkemeleri: 15 bin lira.
- Fikri ve Sınai Haklar Mahkemeleri: 40 bin lira.
- Ağır Ceza Mahkemeleri: 48 bin lira.

Yargıtayda görülen ilk derece davalar için 46 bin 500 lira, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştayda temyiz yoluyla görülen işlerin duruşmaları için ise 28 bin lira avukatlık ücreti ödenecek. Ayrıca, yargı yerleri ile icra ve iflas dairelerinde yapılan hukuki yardımlarda ilk 400 bin liralık kısım için avukatlık ücreti yüzde 16, 11 milyon 600 bin liranın üzerindeki işlerde ise avukatlık ücreti yüzde 1 olarak belirlendi.

 

Bakmadan Geçme