• Haberler
  • Memur
  • Bakanla görüşen Memur-Sen Başkanı Yalçın'dan ek zam çağrısı

Bakanla görüşen Memur-Sen Başkanı Yalçın'dan ek zam çağrısı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma Bakanı Işıkhan'ı ziyaret ederek kamu görevlileri ve emekliler için yetersiz buldukları maaş artışları ve yaşam maliyetlerine karşı çözüm çağrısında bulundu, ayrıca iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi'nin telafisi için acil düzenleme talep etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ı ziyaret ederek kamu görevlileri ve emeklilerinin maaş artışlarının yetersizliğini vurguladı. Ziyarette, Haziran ayı enflasyon rakamları doğrultusunda Temmuz zammının %19,31 olarak belirlenmesinin yetersiz olduğunu dile getirdi ve ek taleplerini sıraladı. Yalçın, yüzde 25 kira sınırının kaldırılması, doğalgaz desteğinin sona ermesi ve yüzde 38’lik elektrik zammının etkilerine dikkat çekti. Ayrıca, iptal edilen ikramiye düzenlemelerinin telafisini ve toplu sözleşme hükümlerinin iyileştirilmesini istedi. Toplantıda, kamu görevlilerinin ve emeklilerin refah düzeyinin artırılması gerekliliği üzerinde duruldu ve mevcut sorunların çözümü için çalışmaların hızlandırılması gerektiği vurgulandı. Bakan Işıkhan ise Memur-Sen’in görüşlerini önemsediklerini ve çözüm odaklı çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti, sosyal paydaşlarla istişarelerin devam edeceğini ifade etti.

Yalçın, “Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı kamu görevlilerine kayıp yaşatmıştır ve iyileştirme yapılması tedirginlikleri ve riskleri azaltacaktır. Kamu görevlisi emeklilerine yansıtılmayan seyyanen zammın 14 bin 900 lira seviyelerine yükseldiğini ve mağduriyetin giderek büyüdüğünü ifade ettik. Ocak ayında İşçi-Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarının artırılarak kamu görevlisi emeklileri ile eşitlendiğini belirttik. Şimdi de kamu görevlisi emeklilerimizin yüzde 6,34 olan ilave ödemesini yüzde 12’ye yükselterek İşçi-Bağ-Kur emeklileriyle eşitlememiz gerektiğini belirttik” açıklamasında bulundu. 

“Vaatler bir an önce hayata geçirilmeli”

Görüşmede; CHP-AYM tarafından iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi, 7. Dönem Toplu Sözleşme’de kamu görevlilerinin bütçesine ayrılmak üzere Bütçe Kanununa eklendiğini aktaran Ali Yalçın şöyle devam etti:

“İptal edilen düzenleme çalışanların bütçesine zarar verdiğini belirterek; telafi edecek düzenlemenin 15 Temmuz maaş/ücret artışlarına yetiştirilmesi gerektiğini belirttik. Meclis kapanmadan sorun çözülmeli, mağduriyetler giderilmelidir. 1.Dereceye 3600 Ek Gösterge kamu görevlisi ve emeklileri için oldukça önemli olduğunu belirterek, beklentilerin ve vaatlerin bir an önce hayata geçirilmesini ifade ettik. 2023 Kasım KPDK toplantısında gündeme getirdiğimiz ve Çalışma Genel Müdürlüğü’ne ilettiğimiz 4688 sayılı Kanun değişikliği taleplerimizin sonuca ulaştırılması gerektiğini belirttik. 4688 sayılı Kanununa yönelik beklentiler geciktirilmemeli, değişiklikler yapılarak evrensel ilkelere uyumlu hale getirilmelidir. Toplu sözleşme hükümlerimize müdahale niteliğinde olan ve Tasarruf Tedbirleri kapsamında yer alan Servis Hizmeti; daha iptal edilmeden hem kamu görevlilerini hem de kamu kurum ve kuruluşlarını tedirgin etmiştir. Servis Hizmeti sözleşmelerinin yenilenmemesi ya da geciktirilmesi tek bir kurumda dahi büyük kargaşalara neden olduğu görülmeli, bu kargaşanın bütün kurumlarda yaşanarak test edilmesi yanlışından dönülmelidir.” 

Koruyucu giyim, fazla çalışma ücreti ve diğer toplu sözleşme hükümlerinin Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve 4688 Sayılı Kanunla koruma altına aldığını işaret eden Yalçın, “Kazanımlarımız tasarruf, tedbir ve önlem gerekçeleriyle engellenmemeli” şeklinde konuştu. Görüşmede ayrıca YHS, teknik personelin sorunları başta olmak üzere kamu görevlilerinin meseleleri masaya yatırıld.ı 

Işıkhan: Çalışmalarımızı sürdürüyoruz

Bakan Vedat Işıkhan da şu açıklamarda bulundu:

Bakanlık olarak Memur-Sen’in başta olmak üzere tüm sosyal paydaşların görüşlerini önemsediklerini ifade eden Bakan Vedat Işıkhan ise “Kamu görevlilerinin refah seviyesini artırmak ve sorunlarını çözmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçmişten günümüze kadar olduğu gibi bugün de gerek sahadan gelen talepleri gerekse genele ilişkin beklentileri karşılamak adına istişarelerimizi sürdürerek nihayete erdireceğiz.” 

Bakmadan Geçme