- Haberler
- Bakanlar Yılmaz, Sarı ve Ünal Diyarbakır'da (2)
Bakanlar Yılmaz, Sarı ve Ünal Diyarbakır'da (2)
- Kalkınma Bakanı Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı ile Kültür ve Turizm Bakanı Ünal, basın toplantısı düzenledi - Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı: - 'Sur'da yapacağımız çalışmaların aslında temelini 2012 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinden onaylanan Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı çerçevesinde yapacağız' - 'Sur'da bahsedildiği gibi 'TOKİ'nin yüksek katlı konutları olacak, orada bir rant elde edilecek, insansızlaştırılacak, başka insanlar getirilecek' gibi bu iddialar kesinlikle karşılıksızdır ve yanlıştır' - 'Vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmeyecektir. Orada yaşayan bütün vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda bütün çözüm önerilerini kendilerine sunacağız. Hiç kimse endişe etmesin, devletin güvencesi altında kendi tercihleri doğrultusunda yaşam alanları kendilerine teslim edilecektir'
DİYARBAKIR (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Sur'da yapacağımız çalışmaların aslında temelini 2012 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinden onaylanan Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı çerçevesinde yapacağız." dedi.
Diyarbakır'da temaslarını sürdüren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal Valilik Toplantı Salonunda basın toplantısı düzenledi.
Bakan Sarı, ilgili bakanlar ve bakanlıklar olarak olarak Silopi, Cizre, Sur, İdil, Şırnak'a hemen hemen bölgenin her noktasına bireysel, ayrı ayrı veya beraber çeşitli zamanlarda geldiklerini, saha çalışmaları yaptıklarını anımsattı.
Bugün de bu saha çalışmalarını yerinde görmek için Kalkınma Bakanı Yılmaz'ın koordinasyonunda Bakan Ünal ile Diyarbakır ve Sur'da olduklarını belirten Sarı, operasyonların sona ermesiyle sokağa çıkma yasağının kalkması ve kamu düzeninin sağlanmasıyla önce Silopi'ye girdiklerini, Silopi'de zarar tespit çalışmaları yaptıklarını, hemen arkasından riskli alan ilan ettiklerini hatırlattı.
Bu çalışmalar sonucunda zarar gören ağır hasarlı, yıkık binalar veya az hasarlı binaların bulunduğu lokasyonlar göz önüne alınarak riskli alan ilanı yapıldığını bildiren Sarı, ardından planlama çalışmalarına geçtiklerini, planlama çalışmasını ilgili kurumların görüşlerine sunulduğunu, onlardan cevap beklediklerini anlattı.
Sarı, en kısa zamanda bu bölgede yeni bir planlama çalışmasıyla birlikte kentsel dönüşüme başlayacaklarını vurgulayan Sarı, kentsel dönüşümün de etap etap gerçekleşeceğini bildirdi.
Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bir kısmı rezerv alanında yapacağımız yeni konutlarda vatandaşlarımız tercih ederlerse barındıracak şekilde bir kısmı da yerinde dönüşümle birlikte bulundukları yerlerde vatandaşlarımızın tercihine göre bunlara yeni konut alanları inşa ediyoruz. Bu arada orada bir acele kamulaştırma kararı da çıkarttık. Bu karar doğrultusunda ileriki dönemlerde ihtiyaç duyulursa kamulaştırma işlemleri yapılması için yetki alınmış oldu. Silopi'de irtibat bürosu açtık. Burada hem vatandaşlarımıza yapacağımız çalışmaları anlatıyoruz hem de vatandaşlarımızın kafasındaki sorulara birinci yetkili ağızdan cevap veriyoruz. Aynı çalışmanın benzerini operasyonların sona erdiği Cizre'de yaklaşık 150 kişilik ekiple 2 hafta süren çalışmayla gerçekleştirdik. Cizre'de de alandaki hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Bölgedeki dokuya uygun olarak riskli alan tespiti yapacağız, ardından planlama işlemleri olacak. Rezerv ve konut alan işlemleri devam edecek."
Cizre'de vatandaşlarla görüşmelerin başladığını, yıkım ve moloz kaldırma işlemlerinin sürdüğünü, İdil'de de operasyonların sona erdiğini aktaran Sarı, pazartesi günü de ekiplerinin İdil'e gireceğini, burada da en kısa zamanda zarar tespit çalışmalarını yapıp benzeri çalışmayı başlatacaklarını söyledi.
- Sur'daki çalışma
Bakan Sarı, "Sur'da yapacağımız çalışmaların aslında temelini 2012 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinden onaylanan Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı çerçevesinde yapacağız. Burada yapacağımız çalışmanın temeli 2012 yılında onaylanmış, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinden geçmiş olan plan çerçevesinde yapılacaktır" diyerek, bu planın onaylanmasından hemen sonra Suriçi ve Sur'un çevresindeki halkanın riskli alan ilan edildiğini belirtti.
Riskli alandan sonra iç mahallede kamulaştırma ve oradaki bölgede bir çalışma başlatıldığını, bu çalışmayı yetki alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanının 2014'teki yerel seçimlere kadar devam ettirdiğine değinen Sarı, yaklaşık 700'e yakın hak sahibine konut verildiğini, 20 milyon liraya yakın kamulaştırma bedeliyle oradaki kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini aktardı.
- İlk çalışma terörden temizlenen 6 mahallede
Sarı, "Maalesef bu çalışmalar 2014'te Büyükşehir Belediye Başkanının değişmesiyle tamamen durdurulmuştur. Bugün bu çalışmanın devamı şeklinde çalışmayı biz öncelikle operasyonların bittiği, terörden temizlenen 6 mahallede başlamak suretiyle gerçekleştireceğiz" dedi.
Sarı, Sur'un genelinde yapacakları çalışmanın 2012 yılındaki Koruma Amaçlı İmar Planına uygun olacağına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Sur'da bahsedildiği gibi TOKİ'nin yüksek katlı konutları olacak, orada bir rant elde edilecek, insansızlaştırılacak, başka insanlar getirilecek gibi bu iddialar kesinlikle karşılıksızdır ve yanlıştır. Böyle bir şey olmayacak. Buradaki vatandaşlarımız isterlerse rezerv alanlardaki konutları tercih ediyorlarsa oradan konut sahibi olacaklar. İsterlerse kendi bulundukları mahallelerde yeni yapılacak alanlarda konut sahibi olabilecekler. Esnafımız yine işlerine devam edecektir. Bu etap etap yapılacak bir çalışmadır."
Çalışmanın içeriğinin imar planında net olarak belirtildiğini, tescilli binaların ve yöresel mimariye sahip binaların korunması ve yeniden restore edilmesinin bu çalışmanın kapsamında olduğuna dikkati çeken Sarı, Sur'da yapacakları çalışmanın bu şekilde olacağını ifade etti.
- "Büyükşehir Belediyesi'nin de yaptığı gibi benzeri bir çalışma yapılacaktır"
"Öncelikle bizim yapacağımız vatandaşla birebir görüşerek, vatandaşlarımızın rızası onların istediği yönde. Konut istiyorlarsa konut veya başka alternatifler sunarak onlarla birlikte uzlaşmaya gitmektir. En son çare eğer hiçbir şekilde çözüm bulunamıyorsa kamulaştırma kısmı yani bedeli ödeyerek daha önce Büyükşehir Belediyesinin de yaptığı gibi benzeri bir çalışma yapılacaktır" diyen Sarı, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bugün vatandaşlarımıza anlatılan, yansıtılan buradaki devlet her binaya el koyacak, tamamen burayı kamulaştıracak, hatta kamulaştırdı, hatta ihaleye çıktı. Falanca firmaya verdi gibi iddialar tamamen yanlıştır. Bizim öncelikle yapacağımız çalışma Türkiye'nin her yerinde yaptığımız her anlamda vatandaşla ikili görüşmeler onların istekleri doğrultusunda çözüm üretmek ve bu çözüm doğrultusunda da yeni bir yapılanmaya gitmektir. Yapacağımız çalışmalar bu doğrultuda olacaktır. Vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmeyecektir. Orada yaşayan bütün vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda bütün çözüm önerilerini kendilerine sunacağız. Hiç kimse endişe etmesin, devletin güvencesi altında kendi tercihleri doğrultusunda yaşam alanları kendilerine teslim edilecektir."
(Sürecek)