- Haberler
- Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Dokunulmazlıkların kaldırılması polemik vesilesi yapılmamalı
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Dokunulmazlıkların kaldırılması polemik vesilesi yapılmamalı
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmalarına ilişkin, 'Demirtaş'ın bunu bir siyasi meseleymiş gibi gündeme getirmiş olmasını yadırgadığımı ifade etmek isterim.' dedi.
ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmalarına ilişkin, "Demirtaş’ın bunu bir siyasi meseleymiş gibi gündeme getirmiş olmasını yadırgadığımı ifade etmek isterim. Eğer TBMM bir anayasa değişikliği yapacaksa bu tamamıyla bir hukuk meselesidir. Dokunulmazlıklar kaldırıldıktan sonra da karar verecek olan bağımsız yargı organlarıdır. Bunun bir istismar vesilesi, siyasi polemik vesilesi yapılmaması gerekiyor.” dedi.
Kurtulmuş, İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde inşası devam eden Teknopark’ı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
İvedik Organize Sanayi Bölgesi yönetim binasında, esnafla bir araya geleceği toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurtulmuş, dokunulmazlıkların kaldırılması çalışmalarına ilişkin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözlerinin hatırlatılması üzerine, dokunulmazlıklar konusunun ciddi bir konu olduğunu söyledi.
Uzun yıllardır Türkiye’de bütün siyasi partilerin şu ya da bu şekilde dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili görüş beyan ettiğini dile getiren Kurtulmuş, “Özellikle son dönemde dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin kamuoyunda da ciddi bir beklenti oluşmuştur. Bu çerçevede biz ‘Niye dokunulmazlıkları kaldırmıyorsunuz’ şekilde diğer partilerden birtakım talepleri de göz önünde bulundurarak, ortak bir çözüm yolu bulduk ve bu mevcut bütün dosyaların dokunulmazlıklarının kaldırılması için Anayasa'da geçici bir maddeyle, ek bir maddeyle dokunulmazlıkların tamamının kaldırılması şeklinde çalışma yaptık. Bu konuda CHP ve MHP de bu desteği vereceğini açıklamışlardır. Dolayısıyla karar tamamen parlamentonun vereceği bir karardır.” değerlendirmesinde bulundu.
Kurtulmuş, bu teklifi gündeme getirirken çıkış noktalarının hem parlamentonun uzun süre dosyalarla meşgul edilmemesi hem de dokunulmazlık konusunun siyasi bir istismar aracı olmaktan kurtarılması olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Böylece siyaset olarak biz bir şekilde yükü parlamentoya veriyoruz, parlamento yükü üzerinden kaldırarak ondan sonra eğer böyle bir karar alınırsa, Anayasa maddesiyle bu konunun geçişi sağlanırsa, ondan sonra yük yargıya kalıyor. Dolayısıyla yargıyı ilgilendiren bir konuda siyaset olarak biz karar verecek değiliz. Ne AK Parti olarak, ne CHP olarak, ne MHP olarak ne de HDP olarak siyaset, karar verecek değildir. Dolayısıyla Sayın Demirtaş’ın bunu bir siyasi meseleymiş gibi gündeme getirmiş olmasını yadırgadığımı ifade etmek isterim. Eğer TBMM bir anayasa değişikliği yapacaksa bu tamamıyla bir hukuk meselesidir. Dokunulmazlıklar kaldırıldıktan sonra da karar verecek olan bağımsız yargı organlarıdır. Bunun bir istismar vesilesi, siyasi polemik vesilesi yapılmaması gerekiyor. Bir an evvel Türkiye’de, kamuoyunda ortaya çıkmış olan bu beklentilerin karşılanması için gerekli adımların atılması şarttır diye düşünüyorum.”