• Haberler
  • Aktüel
  • Bayram tatili sonrası Türkiye'yi yoğun gündem bekliyor

Bayram tatili sonrası Türkiye'yi yoğun gündem bekliyor

Bayram tatilinin bitmesiyle TBMM'de önemli düzenlemeler, ekonomik adımlar ve dış politikada yoğun bir gündemle karşı karşıyayız. Ekonomi kurmaylarının buluşması, yeni vergi paketi ve kripto para düzenlemeleri öne çıkarken, siyaset ve dış politikada da hareketli günler bizi bekliyor.

Kurban Bayramı tatilinin sona ermesiyle birlikte Türkiye'yi yoğun bir iç ve dış politika gündemi bekliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önemli düzenlemeler ve ekonomik adımlar üzerinde çalışmalara yeniden başlayacak.

Bayram tatili sonrası Türkiye'ye bekleyen yoğun gündem başlıklarını DW Türkçe'den Gülsen Solakar derledi.

Ekonomi gündeminin başlıca konuları arasında CHP ile AK Parti'nin ekonomi kurmaylarının buluşması yer alıyor. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile 11 Haziran'da yaptığı görüşmede kararlaştırılan bu toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP'nin gölge kabinesinde Hazine ve Maliye'den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe bir araya gelecek. Görüşmede asgari ücretliler ve emeklilerin durumu gibi konular ele alınacak.

Yeni haftayla birlikte asgari ücret ve emekli maaşlarında yapılacak iyileştirmeler de gündemi meşgul edecek.

TBMM Gündemi: Kripto Para ve Vergi Düzenlemeleri

Mecliste de çeşitli düzenlemeler tartışılacak. İlk olarak, kripto para piyasasıyla ilgili şeffaflığı artırmayı ve yatırımcıyı korumayı amaçlayan yasa teklifi Meclis'e sunulacak. Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin alma zorunluluğu getirilecek ve tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeni vergi paketi de TBMM'ye sunulacak. Pakette KDV, ÖTV, gelir ve kurumlar vergisi gibi alanlarda düzenlemeler yapılacak. Ayrıca kayıt dışılıkla mücadele kapsamında yeni cezalar ve ceza artırımları önerilecek.

Kara Para Aklamaya Karşı Mücadele

Ekonomi gündeminde önemli bir gelişme de Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarılması olacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 28 Haziran'da Singapur'daki FATF toplantısına katılacak.

TBMM'de Tartışmalı Düzenlemeler

TBMM'nin gündeminde ayrıca 9. Yargı Paketi ve sokak köpekleriyle ilgili düzenlemeler yer alacak. 9. Yargı Paketi'nde "etki ajanlığı" suçlaması tartışma yaratırken, sokak köpeklerinin uyutulması düzenlemesi de eleştiriliyor.

Siyasette Normalleşme Tartışmaları

İç siyasette, CHP ile AK Parti arasında başlatılan "normalleşme" süreci ve Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ile MHP arasındaki ilişkiler de izlenecek. Sinan Ateş cinayeti davasının ilk duruşması 1 Temmuz'da yapılacak ve bu dava siyasetteki dengeleri etkileyebilir.

Erdoğan'ın Yurtdışı Ziyaretleri

Dış politikada ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yoğun bir programı var. Erdoğan, Temmuz ayında Şangay İş Birliği Örgütü toplantısı için Kazakistan'a, Türk Devletleri Zirvesi için Azerbaycan'a ve NATO Liderler Zirvesi için ABD'ye gidecek.

Türkiye, bayram tatili sonrasında iç ve dış politika ile ekonomide hareketli günler yaşayacak.

Bakmadan Geçme