• Haberler
  • Memur
  • Bazı kurumlarda hizmetlilerin yeşil pasaport alma hakkı var

Bazı kurumlarda hizmetlilerin yeşil pasaport alma hakkı var

Memurların yurt dışına çıkışlarında büyük kolaylıklar sağlayan yeşil pasaport, mevzuatta hususi pasaport adı altında düzenlenmiş durumda. Bu pasaport sahipleri, normal pasaport sahipleri için vize isteyen birçok ülkeye vizesiz gidebilmekte olduğu için bu durumun büyük bir ayrıcalık olduğunu ifade edilebilir.

Bazı kamu kurumlarında çalışan memur ve hizmetlilerin kadro dereceleri farklı düzenlenmiş olduğundan bunların 1’inci ve 3’üncü dereceye kadar yükselme sorunu bulunmamakta. İsterseniz bir örnekle konuyu somutlaştıralım.

6253 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu’nun eki kadro cetveline bakıldığı zaman durum açıkça görülecektir.

Buna göre, TBMM’de çalışan memur unvanlı bir personel, 1’inci dereceli bir kadroya yükselebilir, yine hizmetli unvanlı bir personel de 3’üncü dereceli bir kadroya yükselebilir. Ayrıca, bu bağlamda oto tamir ustası, halıcı, dokumacı, şoför, marangoz, çilingir, kazancı, boyacı-badanacı, aşçı, garson, berber ve dağıtıcı gibi kadrolarda bulunanlar yeşil pasaport imkânından faydalanmaktadırlar. Başka kurumlardaki memurlar 5’inci dereceden yukarı derecelere yükselemediği halde Meclis’te görev yapan hizmetli personelin 3 üncü dereceye kadar yükselmesinin adil olup olmadığını okuyucularımızın takdirine bırakıyoruz.

Yıllarca memurların hukuki olarak kazanılmış hak aylıkları öğrenim durumları ne olursa olsun 1’inci dereceye kadar yükselememişken yapılan kanuni bir düzenlemeyle 2001 yılında bu sorun ortadan kaldırılmıştı. Ancak, memurların 1. dereceli kadrolara yükselmesine engel olmadığı halde bürokrasinin engellemesi ile 1. dereceli memur kadrosu ihdas edilmemiştir. Yukarıda da belirtildiği üzere son olarak Zabıt Katipleri ile İnfaz ve Koruma Memurlarına 3. dereceli kadrolara kadar yükselme imkanı getirildiği için bu unvanlardaki memurlar da yeşil pasaport alabilecekleridir. Demek ki istenilince memurlara yapılacak küçük jestlerle sonuç alınıyor ve sorunlara çözüm üretiliyormuş. Gelinen noktada ise bu konuda genel bir düzenleme yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir.

Kaynak: Yeni Şafak

Bakmadan Geçme