• Haberler
  • Memur
  • Bebekler ölürken kahkaha atmışlar: Dursun çıkmadan ex olsun bu akşam maç var!

Bebekler ölürken kahkaha atmışlar: Dursun çıkmadan ex olsun bu akşam maç var!

'Yenidoğan çetesi' skandalında, kan donduran telefon konuşmaları ve hastane kayıtları gün yüzüne çıkmaya devam ediyor

Bebeklerin tedavi süreçlerinden çıkar sağladıkları ileri sürülen 22'si tutuklu 47 sanığın yargılandığı 'yenidoğan çetesi' dava dosyasında akıllara seza birçok suç ve iddia bulunuyor.

Türkiye'nin gündemine oturan "Yenidoğan çetesi" skandalında, kan donduran telefon konuşmaları ve hastane kayıtları gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Habertürk muhabiri Mustafa Şekeroğlu'nun ortaya çıkardığı detaylar, çetenin nasıl insan hayatını hiçe saydığını gözler önüne serdi. Yenidoğan yoğun bakımda tedavi gören bebeklerin yaşamlarıyla oynandığı, para için ölümle burun buruna getirildikleri iddiaları, tapeler ve telefon görüşmeleriyle doğrulandı.

"Dursun çıkmadan ex olsun, bu akşam maç var"

Kan donduran konuşmalardan biri, iddianamede adı geçen çetenin yöneticilerinden olduğu ileri sürülen Dr. İlker Gönen ile hemşire Çağla Durmuş arasında gerçekleşti. Tapelere yansıyan görüşmeye göre, bebek Kırçiçek'in ölümü üzerine yapılan konuşmalarda Gönen, Durmuş’a alaycı bir tavırla “Dursun çıkmadan ex olsun, bu akşam Galatasaray maçım var” diyerek bebeğin hayatını umursamaz bir şekilde maça gitme planları yapıyor. Bu şok edici sözler, Çağla Durmuş’un kahkahalarıyla devam ediyor. Hastane kadrosunda resmi olarak görevli olmayan Gönen’in, yine de hemşire tarafından bilgilendirilmesi ise süreci daha da karmaşık hale getiriyor.

Kırçiçek bebek yaşamını yitirdi

Olay, 29 Kasım 2023 tarihinde İstanbul’daki Bağcılar Medilife Hastanesi’nde meydana geldi. Yeni doğan bebeklerden biri olan Kırçiçek bebek, uzun süren tedavi sürecinin ardından hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında, İl Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı denetimlerde bebeğin uygun tedavi yöntemlerinin uygulanmadığı tespit edildi. Sorumlu doktor olarak kayıtlarda geçen Dursun Eryılmaz’ın, bebeğin ex olduğu saatlerde hastanede bulunmadığı da soruşturmada ortaya çıktı.

Kayıtlarda dehşet verici diyaloglar

İddianameye göre, bebeğin ölümüne giden süreçte Dr. İlker Gönen ile hemşire Çağla Durmuş arasındaki görüşme, tapelere şu şekilde yansıdı:

Hemşire Çağla Durmuş: “Hocam, bebeğin tansiyonu düştü, kalbi zayıf atıyor, saturasyon çok düşük.”

Dr. İlker Gönen: “Tamam, bir kontrol et. Eğer kalbi durmak üzereyse, Dursun gelmeden ex olsun. Bu akşam Galatasaray maçım var, kaçırmak istemiyorum.”

Hemşire Çağla Durmuş: (Gülerek) “Evet, Dursun bey gelmeden ex olsun, söyleyelim gelsin.”

Bu şok edici konuşmaların ardından ikilinin bebekle ilgili ciddi adımlar atmadan durumu geçiştirdikleri, sadece Gönen’in maç planlarına odaklandığı tapelere yansıdı.

Başhekimle ilgili konuşmalar da var

Tapelerde sadece bebeklerin hayatıyla ilgili değil, hastane yönetimiyle ilgili de çarpıcı diyaloglar yer aldı. Gönen ve Durmuş arasında geçen başka bir konuşmada, Durmuş’un başhekim hakkında konuşmaları dikkat çekti. Durmuş, başhekimin kendisine yakın davranmaya çalıştığını ve kendisine "çay içmeye" çağırdığını söylerken, Gönen de bu durumu alaycı bir dille onayladı. İkilinin bu sırada bebeğin durumu hakkında ciddi bir değerlendirme yapmamaları da ihmaller zincirinin bir parçası olarak görülüyor.

Bebek hayatını kaybederken sorumlu doktor yoktu

Olay günü, bebek Kırçiçek yoğun bakımda ölümle pençeleşirken, sorumlu doktor olan Dursun Eryılmaz’ın hastanede bulunmaması büyük bir eksiklik olarak dikkat çekti. İl Sağlık Müdürlüğü'nün yaptığı denetimde, bebeğe uygun tedavi yöntemlerinin uygulanmadığı ve tedavinin Gönen tarafından yönlendirildiği belirtildi. Ancak Gönen, hastane kadrosunda resmi olarak yer almadığı için bu müdahalenin yasal olmadığı da soruşturma kapsamında ortaya çıktı.

Kan donduran konuşmalar

Telefon konuşmalarında sadece bu olay değil, diğer bebek ölümleriyle ilgili de benzer tavırların sergilendiği görüldü. Örgütün liderlerinden olduğu belirtilen İlker Gönen'in, bebek ölümlerini doğal bir süreç olarak değerlendirdiği ve bu süreçlerde kişisel planlarını bebeğin sağlığının önüne koyduğu iddianamede yer aldı.

Çağla Durmuş: "Kalp atışı yoksa kapat"

Yapılan bir diğer telefon görüşmesinde ise İlker Gönen'in, Durmuş’a bebekle ilgili direktifler verdiği duyuluyor. Gönen, bebeğin kalp atışlarını kontrol etmesini ve "eğer kalp atışı yoksa ventilatörü kapatmasını" söylüyor. Durmuş da bu direktiflere uyarak durumu geçiştiriyor. İkilinin bu sırada ciddi bir değerlendirme yapmaktan uzak, sıradan bir olayı konuşur gibi rahat tavırları dikkat çekiyor.

7 hastane mühürlendi

Bu skandalın ortaya çıkmasının ardından başlatılan geniş çaplı soruşturma kapsamında, İstanbul’da çeteyle bağlantılı olduğu iddia edilen 7 hastanenin mühürlendiği ve tabelalarının indirildiği bildirildi. Hastanelerde çalışan doktorlar ve hemşireler hakkında da soruşturma başlatıldı.

Çete üyeleri tutuklu yargılanıyor

Çete üyeleri ve yöneticileri, insan hayatını hiçe sayarak maddi çıkarlarını önceledikleri iddiasıyla tutuklu yargılanıyor. Dava süreci devam ederken, sağlık sektöründe yaşanan bu tür olaylar, halk arasında büyük bir endişeye yol açtı. Yenidoğan bebeklerin hayatını kaybetmesine neden olan ihmallerin, sadece bir grup doktor ve hemşirenin suistimali olup olmadığı sorusu ise gündemdeki yerini koruyor.

 

Bakmadan Geçme