• Haberler
  • Memur
  • Belediyelerin borçları hakkında 24 maddelik öneri paketi

Belediyelerin borçları hakkında 24 maddelik öneri paketi

Türkiye Belediyeler Birliği, belediyelerin borç yönetimini kolaylaştırmak amacıyla 24 maddelik bir öneri paketi sundu. Öneriler, borç ödemelerinde kolaylık sağlanması ve yerel hizmetlerin kesintisiz sürdürülmesini hedefliyor.

Türkiye'nin gündeminde yer alan belediye borçları ve bu borçların yönetimi ile ilgili olarak Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) harekete geçti. Belediye borçları konusundaki tartışmalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyu gündeme getirmesiyle başlamıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tahsilat işlemlerine başlaması üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı ve TBB Başkanı Ekrem İmamoğlu öncülüğünde bir öneri paketi hazırlandı.

TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız tarafından ilgili bakanlıklara gönderilen resmi yazıda, belediyelere ait kamu borçlarının ödenmesiyle ilgili yasal düzenlemelere dikkat çekildi. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15’inci maddesinin son fıkrasında belirtilen, belediyelerin proje karşılığı borçlanma yoluyla elde ettikleri gelirlerin, şartlı bağışların ve kamu hizmetlerinde kullanılan malların haczedilemeyeceği hükmü hatırlatıldı. Bu hükmün, siyasi tercihlere bağlı kesintilerin önüne geçmek ve yerel hizmetlerin kesintisiz sürdürülmesini sağlamak amacı taşıdığı vurgulandı.

24 Maddelik Çözüm Önerisi

TBB, borçların tahsilatını hızlandıracak ve yerel hizmetlerin aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak 24 maddelik bir öneri paketi sundu. İşte öne çıkan bazı maddeler:

1. Hacizlerin Engellenmesi: Belediyelerin hizmet üretmelerinin engellenmemesi için haciz ve takip girişimlerinin durdurulması.
2. Yapılandırma Kanunu: Borçların uzlaşma kültürü içinde ödenmesine olanak tanıyan yeni bir yapılandırma kanunu çıkarılması.
3. Teşvik İmkanları: Borçlarını düzenli ödeyen belediyelere kamu borçlarından en az %10 indirim yapılması.
4. Faizlerin Durdurulması: Belediye paylarından yapılan borç kesintilerinin durdurulduğu dönemlerde kamu borçlarına faiz işletilmesinin durdurulması.
5. Vergi ve Harç Tarifeleri: Belediye meclislerine vergi ve harç tarifesi belirleme yetkisi verilmesi.
6. Emlak Vergisi ve Diğer Düzenlemeler: Emlak vergisi düzenlemesi, genel aydınlatma giderleri ve motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili değişiklikler yapılması.
7. Mali Destekler: Sığınmacı barındıran belediyelerin mali yükünün karşılanması, belediye okul, yurt ve sağlık tesisi yapım giderlerinin bir kısmının borçlara mahsup edilmesi.
8. Dava Harçları ve Elektrik Tarifeleri: Belediyelerin dava harçlarından muaf tutulması ve su ile atık su tesislerinde kullanılan elektriğin sanayi tarifesi üzerinden düzenlenmesi.

 

Bakmadan Geçme