• Haberler
  • Memur
  • Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu 9 bin başvuruyu karara bağladı

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu 9 bin başvuruyu karara bağladı

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu (BEDK), bugüne kadar 9 binin üzerinde başvuruyu karara bağladı.

**Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu 9 Bin Başvuruyu Karara Bağladı**

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu (BEDK), bugüne kadar 9 binin üzerinde başvuruyu karara bağladı. BEDK Başkanı Hasan Tahsin Fendoğlu, son bir ayda yaklaşık 140 dosyanın sonuçlandırıldığını belirtti. Kurul, 2020 yılından bu yana toplamda 9 binin üzerinde karar verdi.

Fendoğlu, kurulun 20 yıldır faaliyette olduğunu ve esas olarak kamu kurumlarından yeterli bilgi alamayan vatandaşların başvurularını değerlendirdiğini ifade etti. BEDK’ya başvurular e-Devlet üzerinden, mektup yoluyla veya doğrudan yapılabiliyor. Yapılan başvurulara 30 iş günü içinde karar veriliyor. Kararlar, yargıya tabi ve emsal nitelikte olanları kurulu web sitesinde yer alıyor.

Kurul, yasalar ve yönetmeliklere dayalı el kitapları ve çalıştaylar düzenleyerek şeffaflık ve demokrasi ilkelerine katkıda bulunuyor. Ayrıca, vatandaşların ve kamu kurumlarının ilke kararlarına itiraz edebilme hakkı bulunuyor. BEDK, kamu kurumlarına görüş de vererek, bürokrasideki tıkanmaları gidermeye çalışıyor.

Fendoğlu, BEDK’nın Türkiye çapında kamu kurumlarını bağlayan ilke kararları alabildiğini ve bu kararların terör örgütleriyle ilgili belgelerin verilmemesi gibi çeşitli konuları kapsadığını söyledi. Vatandaşlar, alınan ilke kararlarına iptal davası açarak itiraz edebilirler.

BEDK, kamu kurumlarının şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine uygun hareket etmelerini sağlamaya yönelik çalışmalarına devam ediyor.

Bakmadan Geçme