• Haberler
  • Memur
  • Bir yıllık polis memuru Şeyda Yılmaz, suç makinesinin kurbanı oldu

Bir yıllık polis memuru Şeyda Yılmaz, suç makinesinin kurbanı oldu

İstanbul Ümraniye'de motosiklet hırsızlığı şüphesiyle yakalanan 19 yaşındaki Yunus Emre Geçti, gözaltına alınmaya çalışılırken çıkan arbede sırasında 27 yaşındaki polis memuru Şeyda Yılmaz'ı vurarak şehit etti.

İstanbul’un Ümraniye ilçesinde motosiklet hırsızlığı suçundan yakalanan ve hakkında çok sayıda suç kaydı bulunan şüpheli Yunus Emre Geçti (19), polislerle girdiği arbede sırasında silahla ateş ederek 27 yaşındaki kadın polis memuru Şeyda Yılmaz’ın şehit olmasına neden oldu. Olayda, bir diğer polis memuru Kürşat Hakkı Sarıtepe ve şüphelinin annesi P.G. de yaralandı. Şehit polis Yılmaz için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tören düzenlenirken, şüpheli siyah çöp poşeti giydirilerek Hayvan Durum İzleme Amirliği'ne bağlı bir hayvan taşıma aracıyla adliyeye sevk edildi.

Olayın Gelişimi

23 Eylül 2024 tarihinde İstanbul’un Ümraniye ilçesi Ihlamurkuyu Mahallesi’nde gerçekleşen olay, polis ekiplerinin 26 suç kaydı bulunan Yunus Emre Geçti'yi motosiklet hırsızlığı suçundan gözaltına almak istemesiyle başladı. Ümraniye ilçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Dudullu Polis Merkezi Amirliği ekipleri, şüphelinin kaçması üzerine yeniden çalışma başlattı ve zanlı Ihlamurkuyu’da yakalandı. Ancak yakalanma anında yaşanan arbede, trajik bir şekilde sonuçlandı.

19 yaşındaki Geçti, polislerin silahını ele geçirerek ateş açtı. Bu esnada polis memuru Şeyda Yılmaz ve bir diğer polis memuru Kürşat Hakkı Sarıtepe yaralandı. Aynı zamanda şüphelinin annesi P.G. de olay sırasında vurularak yaralandı. İlk müdahalenin ardından yaralılar hastaneye kaldırıldı; ancak 27 yaşındaki polis memuru Yılmaz, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı ve şehit oldu.

Zanlının Sabıka Kaydı ve Suçları

Zanlı Geçti’nin, "kasten yaralama", "gasp", "cinsel taciz", "yağma", "mala zarar verme", "çocuğa cinsel istismar" gibi suçlardan toplam 26 sabıkası olduğu öğrenildi. Zanlının, kaçmaya çalışırken yakalandıktan sonra verdiği ifadesinde olay anını tam olarak hatırlamadığını iddia ettiği, ancak cinayeti işlediğini kabul ettiği belirtildi.

Şüphelinin 1 uyuşturucu ve ticareti, 8 uyuşturucu madde kullanmak, 2 kasten yaralama, 1 cinsel taciz, 2 yağma, 1 gasp, 2 çocuğa cinsel istismar, 1 motosiklet hırsızlığı, 1 ruhsatsız silah, 2 mala zarar verme suçlarından gözaltına alındığı ortaya çıktı.

Zanlı tutuklandı

Polis memuru Yılmaz’ı şehit eden Yunus Emre Geçti, olayın ardından yaralı olarak yakalandı ve gözaltına alındı. Zanlı, sorgusunun ardından savcılığa sevk edildi. Şüpheliye sevki sırasında siyah bir çöp poşeti giydirildiği ve iki kadın polis eşliğinde Hayvan Durum İzleme Amirliği’ne bağlı bir hayvan taşıma aracıyla adliyeye götürüldüğü görüldü. Zanlı, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından “Kamu görevlisini görevinden dolayı kasten öldürme” suçundan tutuklandı.

Adalet Bakanı Tunç, Geçti'nin tutuklandığını sosyal medya hesabından şöyle duyurdu:

"İstanbul Ümraniye’de polis memurumuz Şeyda Yılmaz’ın şehit edilmesiyle ilgili İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan saldırgan, çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklanmıştır. Suç ve suçlularla mücadelemizi, yargı ve emniyet teşkilatımızla kararlılıkla sürdüreceğiz. Şehidimize bir kez daha Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Şehidimizin ruhu şâd, makamı âli olsun."

Emniyet ve Bakan Yerlikaya'nın Açıklamaları

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, olayla ilgili yaptığı açıklamada, polis memuru Şeyda Yılmaz’ın görev başında şehit olduğunu ve zanlı hakkında "kasten öldürme" ve "kasten yaralama" suçlarından tahkikat başlatıldığını duyurdu. Açıklamada, "Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine, yakınlarına ve kahraman emniyet teşkilatımıza başsağlığı diliyoruz. Yaralı polis memurumuza acil şifalar diliyoruz" ifadeleri yer aldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, polis memuru Şeyda Yılmaz’ı şehit eden saldırganın Emniyetten adliyeye götürülme şekliyle ilgili olarak soruşturma açıldığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. 

Bakan Yerlikaya, bu tür iddiaların kasıtlı olarak yayıldığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Polis memuru kızımız Şeyda Yılmaz’ı şehit eden saldırganın Emniyetten adliyeye götürülme şekline ilişkin soruşturma açıldığı iddiaları tamamen asılsızdır. Bu konuda ne İçişleri Bakanlığımız ne Emniyet Genel Müdürlüğümüz ne de Valiliğimiz tarafından herhangi bir soruşturma başlatılmıştır. Bu yalan haberleri yayanlar hakkında gerekli adli işlemler başlatılmıştır."

Yerlikaya, bu tür yalan haberlerin toplumda infial yaratmayı amaçladığını ve gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, ilgili mercilerce gerekli hukuki süreçlerin başlatıldığını ifade etti.

Şehit İçin İstanbul’da Tören Düzenlendi

Polis memuru Şeyda Yılmaz için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde tören düzenlendi. Törene, şehidin polis memuru eşi Semih Yılmaz, ailesi, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ve şehidin meslektaşları katıldı.

İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, törende yaptığı konuşmada, şehit polisin bir yıllık polis olduğunu ve zanlıyı yakalamak için yürütülen operasyon sırasında kahramanca mücadele ettiğini söyledi. Aktaş, "Şehidimizin aramızdan zamansız ayrılması, başta çok değerli ailesi olmak üzere hepimizi derinden üzdü. Allah hepimize sabırlar versin" dedi. 

"Üzüntümüz derin, acımız büyük" diyen Aktaş şöyle devam etti:

"Ve kahraman Şehidimiz… Şeyda’mız… Yaklaşık 1 yıllık polisti. Ay yıldızlı bayrağımızın dalgalandığı, kutsal vatan toprağının dört bir köşesinde görev yapmak için yemin etmişti. Şeyda kızımız, 22 Eylül günü, Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü Dudullu Şehit İsmail Akkoyun Polis Merkez Amirliğinde görevi esnasında iken, firar eden şahsı yakalamak amacı ile yapılan çalışma esnasında, kaçan şahıs ile girdiği kahramanca mücadele neticesinde, yaralanarak hastaneye kaldırılmış, ancak; Şeyda kardeşimiz, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Yapılan çalışmalar neticesinde olayın faili şahıs kısa sürede yaralı olarak ele geçirilmiştir."

Memleketi Sivas'ta son yolculuğuna uğurlandı

Törenin ardından Yılmaz’ın cenazesi, memleketi Sivas’a gönderildi. Şehit polis, Sivas’ta Ayyıldız Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Yukarı Tekke Polis Şehitliği’nde toprağa verildi.

Cenaze törenine İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, AK Parti Sivas Milletvekili Hakan Aksu, Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaş, Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yılmaz’ın polis memuru eşi Semih Yılmaz, törende tabuta sarılarak gözyaşlarına boğuldu ve “İzin aldık, Sivas’a gelecektik. Vatan sağ olsun. Çok mu istedin Sivas’ı, bugün yola çıkacaktık” diyerek acısını dile getirdi. Yılmaz’ın annesi Nurgül Yağlı ve babası Mehmet Yağlı da kızlarının tabutuna sarılarak uzun süre gözyaşı döktü.

Şehit Polis Şeyda Yılmaz Kimdir?

Şehit polis memuru Şeyda Yılmaz, 27 yaşında idi, 2023 yılında emniyet teşkilatına katılmıştı. Meslektaşları tarafından sevilen ve başarılı bir polis olarak tanınan Yılmaz, görevinden bir gün sonra ailesiyle vakit geçirmek üzere Sivas'a gitmeye hazırlanıyordu. Ancak Sivas’a kendisi değil, acı haberi ve naaşı geldi.

Ankara Polis Meslek Yüksek Okulu'ndan dokuz ay önce mezun olan Yılmaz, ilk görevine İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nde başladı. Yaklaşık bir yıl önce meslektaşı Semih Yılmaz ile evlenmiş ve eş durumu tayiniyle İstanbul’a atanmıştı.

Göktuğ Mutlu: "Eski Yakın Arkadaşımdı"

Olayın gerçekleştiği geceyi anlatan Göktuğ Mutlu, bağırışma sesleri üzerine hemen olay yerine koştuklarını belirtti. "Dün akşam arkadaşlarla aşağıda oturuyorduk. Bağırışma sesleri geldi. Motosiklete atlayıp hemen olay yerine geldik. Arkadaş polislerimize ateş etmeye başladı. Biz kendimizi yolun karşısına attık. O sırada kadın polis memurumuz yerdeydi, abiler yardım etti. Dükkanımız da kurşunlandı," dedi.

Mutlu, saldırganın eski yakın arkadaşı olduğunu ve geçmişte birlikte vakit geçirdiklerini ifade etti. Ancak, saldırganın suç geçmişinin boyutunu bilmediklerini söyleyen Mutlu, "Biraz belalı bir tipti, birkaç suç kaydı olduğunu sanıyorduk. Ancak 26 suç kaydı olduğunu öğrenince şaşırdık. Annesini de yanlışlıkla vurmuş," diye konuştu.

Zanlının silahlı görüntüleri ortaya çıktı

Polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit eden şüpheli Yunus Emre Geçti'nin sosyal medya hesabında paylaştığı silahlı pozları ortaya çıktı. 

Olayın ardından Ümraniye'de hareketli saatler yaşanırken, ilerleyen saatlerde yaralı şekilde yakalanan Geçti'nin çocukluk dönemlerinden itibaren sosyal medyada silahlı görüntüler paylaştığı belirlendi. Bu durum, şüphelinin geçmişteki suç davranışlarının yanı sıra, toplum için oluşturduğu tehditin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi.

 

Bakmadan Geçme