• Haberler
  • Aktüel
  • Borsada vergi şoku: İşte diğer yatırım araçlarındaki stopaj oranları

Borsada vergi şoku: İşte diğer yatırım araçlarındaki stopaj oranları

Borsa İstanbul'da hisse senedi kazançlarına gelir vergisi getirileceği açıklaması, BİST100 endeksinde %3'ü aşan düşüşe yol açtı. Diğer yatırım araçlarında ise vergi oranları vadeye ve kazanç türüne göre değişiklik gösteriyor.

Borsa İstanbul'da BİST100 endeksi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in hisse senedi kazançlarına gelir vergisi uygulanacağını açıklamasıyla %3'ü aşan bir düşüşle 10.400 puanın altına geriledi. Endeks, sabah saatlerinde pozitif başlamış ve 10.743 puana kadar yükselmişti.

Vergi Tartışmaları ve Geçmiş Uygulamalar

Türkiye gazetesinin haberine göre, Bakan Şimşek'in açıklamaları, borsada yatırımcıların paniğe kapılmasına neden oldu. 2006 yılında benzer bir vergi uygulaması getirilmiş, ancak kısa sürede kaldırılmıştı. O dönemde hisse senedi kazançlarına %15 stopaj uygulanmıştı.

Diğer Yatırım Araçlarındaki Vergiler

Mevduat hesaplarında elde edilen gelirlere, vadeye göre değişen stopaj oranları uygulanıyor: 6 aya kadar %7,5, 6 ay-1 yıl arası %5, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise %2,5. Forex işlemlerinden elde edilen kazançlar %10 vergiye tabi olurken, fon gelirlerine %7,5 stopaj uygulanıyor. Borsa kazançlarının da benzer oranlarla vergilendirileceği düşünülüyor.

Bu gelişmelerle birlikte yatırımcılar, borsada ve diğer yatırım araçlarında uygulanacak yeni vergi düzenlemelerini yakından takip ediyor.

Bakmadan Geçme