• Haberler
  • Memur
  • Böyle atmosfere böyle düğün: BDDK Başkan Yardımcısı evlendi, bankalar takı kuyruğuna girdi

Böyle atmosfere böyle düğün: BDDK Başkan Yardımcısı evlendi, bankalar takı kuyruğuna girdi

BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın'ın düğününe, denetlemekle yükümlü olduğu bankaların sahip ve yöneticileri de davet edildi. Lüks oteldeki düğün, takı merasimiyle dikkat çekerken, bazı yöneticilerin 10 bin dolarlık takı takması gündeme damga vurdu.

Son yıllarda mesleğin yüzünü ağırtan işler ortaya koyan araştırmacı gazetecilerden Timur Soykan, ses getirecek bir habere daha imza attı. Önüne gelen altın varak renkli davetiye üzerine davetsiz olduğu düğüne giderek gözlem yapan Soykan, Türk bürokrasi tarihine geçecek bir skandalı ortaya çıkardı.

BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın düğününe, denetlemekle yükümlü olduğu bankaların sahip ve yöneticileri de davet edildi. Banka yöneticileri düğüne akın etti. Düğüne katılan banka yöneticileri takı kuyruğuna girdi. Radisson Blu Hotel’de gerçekleştirilen düğün, takı merasimiyle dikkat çekerken, bazı yöneticilerin 10 bin dolarlık takı takması gündeme damga vurdu.

 

Haberi ilk önce 24 Eylül 2024 akşamı Halk TV canlı yayınında gündeme taşıyan Soykan, Birgün gazetesindeki köşesinde de skandalı detaylıca kaleme aldı.

Aydın’ın düğününe bankaların genel müdürleri, özel finans kuruluşlarının yöneticileri ve MHP’li siyasetçiler katıldı. Düğün, kamu gücünün kötüye kullanımına dair tartışmalara yol açtı.

Mustafa Aydın, 19 Eylül 2024 tarihinde İstanbul Şişli’deki 5 yıldızlı Radisson Blu Hotel’de düzenlenen düğününe, kurumun denetimi altında bulunan banka ve özel finans kuruluşlarının yöneticilerine davetiyeler gönderdi. Bu davetiyelerin finans sektöründe yarattığı şaşkınlık, düğün günü skandal bir tabloya dönüştü.

Böyle atmosfere böyle düğün: BDDK Başkan Yardımcısı evlendi, bankalar takı kuyruğuna girdiBanka üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu davetliler takı kuyruğuna girdi.

Düğünde, BDDK’nın denetiminde olan bankaların genel müdürleri, özel finans kuruluşlarının sahipleri ve yöneticileri, takı merasimi için uzun kuyruklar oluşturdu. Soykan’ın aktardığına göre, "Banka genel müdürleri, 150 bin TL ile 350 bin TL arasında takı bütçeleri belirledi." Finans kuruluşları, BDDK Başkan Yardımcısı’na takılacak takıyı belirlemek amacıyla toplantılar düzenledi ve rakip şirketlerin takı bedellerini öğrenip geride kalmamak için yoğun çaba sarf etti.

Düğün davetiyesi, sektörün yöneticileri arasında heyecan yaratırken, "Bu özel günümüzde sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız" ifadeleriyle gönderildi. Ancak, davetiyenin ardından gelen tartışmalar, finans sektöründeki etik sorunları yeniden gündeme taşıdı. Timur Soykan, bu durumu "Finans kuruluşları, devlet adına kendilerini denetleyen kişinin düğününe gitmek dışında bir seçeneklerinin olmadığını düşündü" diyerek özetledi.

Çelenk Yarışları ve Siyasi İlişkiler

Düğünün yapıldığı otel, çelenklerle donatılmıştı. Soykan, "Otele girip asansör ile Bosphorus Balo Salonu’na indiğimde çok farklı bir manzara ile karşılaştım. Asansörlerin çıkışından itibaren geniş holü 100’e yakın çelenk kaplamıştı." diyerek, finans sektörünün etkin katılımını gözler önüne serdi. BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun gönderdiği çelenk, düğün salonunun girişinde yer açmak için görevlilerin çaba sarf etmesine neden oldu.

Düğünde nikah şahitleri arasında MHP'ye yakınlığı ile bilinen AK Parti'li eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, MHP’li TBMM Başkanvekili Celal Adan ve diğer MHP yöneticileri yer aldı. Nikah merasimi, "herkese damadın arkasında Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin olduğunu gösterilmişti" ifadeleriyle değerlendirildi. Soykan, "Süleyman Soylu’nun konumu manidardı" diyerek, devlet ve finans sektörünün nasıl iç içe geçtiğine dikkat çekti.

Takı kuyruğu

Düğünün takı merasimi, katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleşti. Gelin ve damadın dansından sonra, salonun ortasında uzun bir takı kuyruğu oluştu. Soykan, "Damat, BDDK Başkan Yardımcısı olmasa finans sektöründen kaç kişi bu düğüne gidip takı takardı?" sorusunu gündeme getirerek, düğünün gerçek amacını sorguladı.

Düğünün arka planında ise, bir banka tarafından organize edildiğine dair söylentiler vardı. Eski bir müfettiş, "Denetlemeye gittiğimiz bankaların binalarında aylarca çalışırdık. Artık ne etik ne ahlak kalmış" diyerek, durumun ciddiyetine dikkat çekti. Soykan, "Devletin gücünü arkalarına alıp denetledikleri kurumlardan hasılat topluyorlar" diyerek, kamu görevini menfaati için kullananların yarattığı sistemin çürümüşlüğünü vurguladı.

Soykan, skandalı afişe ettiği televizyon yayınında, düğüne sadece MHP'lilerin ve MHP ile yakınlığı ile bilinen Soylu'nun katılmasını ve partiye yakınlığı medya kuruluşu olarak da sadece Bengütürk Tv'nin çekim yapmasını, "Belli ki Mustafa Aydın, MHP kontenjanından BDDK Başkan Yardımcısı. Onun için Soylu hariç tek bir AK Parti'li davet edilmemiş. AK Parti'li bir isme ait çelenk de yok." yorumunu da yaptı.

Mustafa Aydın’ın düğünündeki tablo, finans sektörünün yönetimi ile kamu gücünün nasıl iç içe geçtiğini ve bu ilişkinin yaratmış olduğu etik sorunları gözler önüne serdi. Düğün, sadece bir kutlama olmaktan öteye geçerek, "devletin, halkın hakkını korumak için özveriyle işini yapmış müfettişleri" düşündürmeye itti. Soykan’ın aktardığına göre, "Düğünü gördükten sonra, devlet, vatan, millet, bayrak, ezan sloganlarıyla yürütülen bu sistemi anlatacak kelimeler var mı?" sorusu zihinlerde yer etti.

 

Bakmadan Geçme