• Haberler
  • Aktüel
  • Büyük yatırımcıdan küçük yatırımcıya halka arz tuzağı

Büyük yatırımcıdan küçük yatırımcıya halka arz tuzağı

Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, "İşte halka arz tuzağının belgeleri" başlıklı yazısında büyük şirketlerin küçük yatırımcılardan aldığı parayla nasıl borçlarını ödediğini ve işlerini nasıl büyüttüğünü kaleme aldı. Çetingüleç, halka arzların hızla devam etmesiyle milyonlarca küçük yatırımcının borsaya çekildiğini belirterek, geçen yıl 53, bu yıl ise 17 şirketin hisselerinin satışa sunulduğunu ifade etti. Ancak, Çetingüleç'e göre, bu durum hisse sahipleri için beklenen kazancı sağlamadı.

BİST 100 endeksinin yükseldiği bir dönemde, tüm hisselerin yatırımcıya kazandırması gerekirken, halka arzlarda durumun tam tersi olduğunu vurgulayan Çetingüleç, enflasyondan korunmak için hisse alanların ana paralarını bile kaybettiğini yazdı. Çetingüleç, geçen yıl halka arz edilen bazı şirketlerin hisselerinin bugünkü fiyatlarını zirve seviyelerine kıyasla aktardı. Örneğin, ASCE Gayrimenkul'un zirve fiyatı 29 lira 80 kuruşken, son işlem fiyatının 14 lira 45 kuruş olduğunu belirtti.

Çetingüleç, ATAKEY Patates şirketinin durumuna da özel bir parantez açtı. ATAKEY hisselerini 98 liradan alanların parasının 'patates' olduğunu ifade etti. Çünkü, bu hisselerin fiyatı yüzde 50'ye yakın düşmüştü. Bu durumun, patates fiyatlarının artmasına rağmen şirketin hisse fiyatının düşmesiyle sorgulanması gereken bir konu olduğunu belirtti.

Son olarak, bazı hisselerin bugünkü fiyatının zirve fiyatının üçte birine, bazılarının ise yarısına düştüğüne dikkat çeken Çetingüleç, yatırımcıların büyük zararlar yaşadığını ve bu durumun birileri tarafından açıklanması gerektiğini vurguladı.

Bakmadan Geçme