Çalışan emeklilerin maaşı kesilebilir mi?

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler, yanlış yatırılan prim kodları nedeniyle maaşlarının kesilme riskiyle karşı karşıya.

Türkiye genelinde 16 milyon 154 bin 322 kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli aylığı alıyor. Emeklilerin bir kısmı sigortalı olarak çalışmaya devam ederken, diğerleri ya kayıt dışı çalışıyor ya da iş hayatından tamamen çekiliyor. Emekli olduktan sonra işe girenlerin dikkat etmesi gereken önemli bir ayrıntı bulunuyor.

İşveren, çalışan için sigorta başvurusu yaparken iki kod kullanmakta: 02 kodlu Sosyal Güvenlik Destek Primi ve 01 kodlu Tüm Sigorta Kolları. Emekli olduktan sonra tekrar çalışanların 02 kodlu primle kaydedilmesi zorunlu. Ancak 01 kodu üzerinden yapılan kayıt, emekli maaşının bir süre sonra kesileceği anlamına geliyor.

SGK Uzmanı Emin Yılmaz, bu konuda emeklileri uyardı. Yılmaz, işverenin emekli çalışanın SGK primlerini yanlış kodla yatırması durumunda atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

“Hemen sigortanızı yapan ilgili şirkete başvurarak hatalı girişin düzeltilmesini isteyin. İşveren gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra bağlı bulunduğunuz SGK’ya durumu bildirin. Emekli aylığınızın kaybolmadan ödenmesi gerektiğine dair talebinizi iletin. Böylece ödenmemiş olan emekli maaşınızın tamamını yaklaşık 20-25 gün içerisinde alacaksınız.”

Emekliler için Tüm Sigorta Kolları'nda yüzde 37,5, emekli çalışanlarda ise yüzde 32 prim kesildiğini hatırlatan Yılmaz, “Eylülden itibaren iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle bu orana yüzde 0,25 ekleme yapılacak” bilgisini de verdi. Bu bilgiler ışığında emekli çalışanların prim kodlarına dikkat etmeleri büyük önem taşıyor.

Bakmadan Geçme