• Haberler
  • Aktüel
  • Canlı hayvan ithali sağlığımızı tehdit ediyor: Ukrayna'dan gelen bir tır karkas ette Salmonella!

Canlı hayvan ithali sağlığımızı tehdit ediyor: Ukrayna'dan gelen bir tır karkas ette Salmonella!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, son kararnameyle ülkeye tırnaklı canlı hayvan ithal edilmesinin halk sağlığını tehlikeye atacağını vurgulamıştı. Ancak bu uyarının hemen ardından, Ukrayna'dan ithal edilen karkas etlerde Salmonella tespit edildi. Adem, bu gelişmeyle ilgili acil önlemler alınması gerektiğini belirterek kamuoyunu bilgilendirdi.

Erhan Adem,  konuya ilişkin yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Daha 4 gün önce uyarmıştık. Çıkarılan son kararname ile tüm ülkelerden tırnaklı canlı hayvan ithal edilmesinin ülkemize hastalık getireceğini söylemiştik. Üzerinden 3 gün geçmeden, Ukrayna’dan gelen 1 tır karkas ette Salmonella tespit edildi. Bu konuda acil olarak kamuoyunu bilgilendirmeniz gerekiyor.

Sayın Bakan bu soruların yanıtını kamuoyu adına yanıtlanmasını talep ediyoruz:

Ukrayna’dan ithal edilen hastalıklı etler, gümrükte gerekli riskli dönem süresine ve koşullarına uyularak bekletilmiş midir? Yoksa gerektiği kadar bekletilmeden Et ve Süt Kurumu Denizli Kombinasına mı gönderilmiştir?
Hastalık tespit edilene kadar Et ve Süt Kurumu Denizli Kombinasına giden etlerin akıbeti ne oldu?
Bu etler, Et ve Süt Kurumu mağazalarında satışa sunuldu mu? Halkımız bu etlerden satın aldı mı?
Tahliller sonuçlanmadan bu etleri nasıl ülke sınırları içine sokarsınız? Halk sağlığını nasıl tehlikeye atarsınız? Bu ülkenin Tarım Bakanı olarak, ülkede hayvan hastalıklarının artmasına ve halkımızın sağlıksız et tüketmesine nasıl göz yumarsınız?

Sayın Bakan, et fiyatlarını düşüreceğim diye halk sağlığı ile oynayamazsınız, halkın hastalıklı et yemesine göz yumamazsınız. Türk Ceza Kanunu Madde 186’ya göre açıkça suç işliyorsunuz. Bu ihmalkarlık ve vahim olay karşısında sizi ve diğer tüm sorumluları, derhal istifaya çağırıyoruz. Bu olayda sorumluluğu bulunan Bakanlığınız yöneticileri ve siz, halk sağlığını tehlikeye sokmak suçunu işliyorsunuz.

Halkımızın sağlığı için bu konuda derhal adım atılmasını talep ediyoruz.”

Salmonella nedir?

Salmonella, insanlarda gıda zehirlenmesine neden olabilen bir bakteridir. Çoğunlukla kontamine yiyecekler veya su yoluyla bulaşır ve özellikle az pişmiş et, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünlerinde bulunabilir. Bakteri, sindirim sistemine girdikten sonra karın krampları, ishal, ateş, baş ağrısı ve bulantı gibi belirtilere yol açar. Bu semptomlar genellikle enfeksiyondan 6-72 saat sonra başlar ve birkaç gün sürebilir. Ancak, yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde enfeksiyon daha ciddi seyredebilmektedir.

Salmonella, genellikle sindirim sistemi enfeksiyonlarına neden olurken, nadir durumlarda kan dolaşımına geçebilir ve bu durum yaşamı tehdit edebilir. Bu yüzden kontamine gıdaların tüketilmesi ciddi sağlık riskleri taşır ve halk sağlığını tehdit eder. Tarım ve Orman Bakanlığı ve veteriner fakülteleri, Salmonella enfeksiyonlarının önlenmesi için gıda güvenliği standartlarının sıkı bir şekilde uygulanmasını önermektedir. Bu kapsamda, et ürünlerinin ithalatı sırasında gerekli kontrollerin titizlikle yapılması ve halkın bilinçlendirilmesi önem taşır.

Bakmadan Geçme