- Haberler
- Memur
- Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği yayımlandı
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği yayımlandı
Personelinin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin yeni yönetmeliği Resmî Gazete'de yayımladı.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR), personelinin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin yeni yönetmeliği Resmî Gazete'de yayımladı. Yönetmelik, liyakat ve kariyer ilkelerine dayanarak personel planlamasını esas alıyor. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının yazılı ve sözlü olarak yapılacağı belirtilirken, atamalar için belirli hizmet süresi ve eğitim şartları aranacak. Yazılı sınavda en az 60, sözlü sınavda ise en az 70 puan alanlar başarılı sayılacak. Atanmaya hak kazananların listesi, sınav sonuçlarına göre oluşturulacak başarı sıralamasına göre belirlenecek.
MEMUR5.COM editörü önetmelikten özet başlıkları derledi:
ÇAY İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM: Başlangıç Hükümleri
Amaç (MADDE 1):
Bu yönetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde görev yapan personelin, görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam (MADDE 2):
Bu yönetmelik, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na ve 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 sayılı Kanun Hükümde Kararname'ye tabi olarak istihdam edilen personelden görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsar.
Dayanak (MADDE 3):
Bu yönetmelik, 657 sayılı Kanun, 399 sayılı Kanun Hükümde Kararname ile 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar (MADDE 4):
Bu yönetmelikte geçen terimler, örneğin; "Alt görev", "Genel Müdür", "Görevde yükselme sınavı", "Unvan değişikliği sınavı", vb. açıklanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM: Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliğine İlişkin Esaslar
Hizmet Grupları (MADDE 5):
Görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadro ve pozisyonlar belirtilmiştir. Örneğin:
- Yönetim hizmetleri grubu:Şube müdürü, kısım müdürü, teknik şef, şef.
- Araştırma ve planlama hizmetleri grubu:Uzman.
- Bilgi işlem hizmetler grubu:Çözümleyici.
- İdari hizmetler grubu:Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, memur, vb.
Görevde Yükselme Suretiyle Atanacaklarda Aranacak Genel Şartlar (MADDE 6):
Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranacak genel şartlar arasında 657 sayılı Kanun'un 68. maddesinin (B) bendi hükümlerinde yer alan hizmet süresine sahip olmak ve teşekkülde en az bir yıl çalışmış olmak yer alır.
Görevde Yükselme Suretiyle Atanacaklarda Aranacak Özel Şartlar (MADDE 7):
Unvanlar itibarıyla özel şartlar belirtilmiştir. Örneğin, şube müdürü kadrosuna atanabilmek için en az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarının teknik bölümlerinden mezun olmak ve en az on yıl hizmeti bulunmak gereklidir.
Unvan Değişikliği Suretiyle Atanacaklarda Aranacak Şartlar (MADDE 8):
En az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanmak için yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olunması gereklidir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınav Esasları
Duyuru ve Başvuru (MADDE 9):
Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak kadro ve pozisyonlar duyurulur. Başvurular beş iş günü içinde yapılır ve İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı tarafından incelenir.
Sınav Şartı (MADDE 10):
Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaları gerekir.
Yazılı Sınav (MADDE 11):
Yazılı sınav, teşekkül tarafından yapılabileceği gibi başka kurumlara da yaptırılabilir. Yazılı sınav yüz tam puan üzerinden değerlendirilir ve en az altmış puan alanlar başarılı sayılır.
Sözlü Sınav (MADDE 12):
Yazılı sınavda en yüksek puanı alan adaylardan başlamak üzere, ilan edilen kadro veya pozisyon sayısının beş katına kadar aday sözlü sınava alınır. Sözlü sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.
Başarı Sıralaması (MADDE 13):
Başarı puanı, yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması esas alınarak tespit edilir. Eşit puan halinde, hizmet süresi fazla olanlar veya daha üst öğrenimi bitirmiş olanlar öncelik alır.
Görevde Yükselme veya Unvan Değişikliği Suretiyle Atanma (MADDE 14):
Atanmaya hak kazanan personelin başarı sıralaması listesinin kesinleşmesini müteakip en yüksek puandan başlamak üzere belirlenen başarı sıralamasındaki puanlarına göre üç ay içinde duyurulan boş kadro veya pozisyon sayısı kadar atamaları yapılır.
Sınav Kurulu (MADDE 15):
Sınav kurulu, Genel Müdür onayı ile oluşturulur ve görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavlarına ilişkin işlemleri yürütür.
Sınav Kurulunun Görevleri (MADDE 16):
Görevde yükselme yazılı sınavını yapmak veya yaptırmak, sınava katılmaya hak kazananları ve sınav sonuçlarını duyurmak, itirazları incelemek gibi görevler sınav kuruluna aittir.
Sınavların Geçersiz Sayılması (MADDE 17):
Sınavda kopya çeken veya başka bir kişinin sınava girdiği tespit edilen adayların sınavları geçersiz sayılır.
Sınav Sonuçlarının Açıklanması ve İtiraz (MADDE 18):
Sınav sonuçları beş iş günü içinde ilan edilir ve ilgililer beş iş günü içinde itiraz edebilir. İtirazlar, sınav kurulunca incelenir ve sonuçları ilgililere bildirilir.
Sınavı Kazananların Değerlendirilmesi ve Atanması (MADDE 19):
Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı sonucunda başarılı olanların boş kadro ve pozisyonlara atamaları en geç üç ay içinde başarı sıralamasına göre yapılır.