CDS Risk Primi son beş yılın altında

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i Şubat 2020'den bu yana görülen en düşük seviyeye olan 276 baz puana düştü.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i Şubat 2020’den bu yana görülen en düşük seviyeye olan 276 baz puana düştü.

Uzmanlar, Türkiye'nin CDS'inde devam eden gerilemeyle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye'nin kredi notunda artış ve kredi notu görünümünde de olumlu değişiklikler yaptığını vurgulayarak, bunun da yatırımcıların Türkiye ekonomisine artan güveni ortaya koyduğunu söyledi.

Kredi notunda olumlu gelişme

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's de Ocak ayında Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı. Fitch Ratings ise Mart’ta Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti.

TCMB Başkanı Fatih Karahan açıklamıştı

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın "Enflasyon Raporu 2024-II"nin Tanıtımına İlişkin Bilgilendirme Toplantısında yaptığı konuşmada risk primine ilişkin şu ifadeler yer aldı:

“Mevcut politika bileşimi, Türkiye’ye yönelik risk algısının iyileşmesini ve risk priminin düşmesini sağlamıştır. Türkiye’nin risk primindeki iyileşme, yılbaşından itibaren yavaşlamıştır. Artan döviz kuru oynaklığı ve rezerv görünümündeki bozulma, mart ayında risk algısını zayıflatmıştır.

Mart ayı içerisinde aldığımız kararlar ile sıkı para politikası duruşumuz pekiştirilmiş, uyguladığımız politikalara olan güven artmış ve rezerv görünümü iyileşmiştir. Bu gelişmelerle risk primi, yeniden 300 baz puan seviyesinin altına gerilemiştir.”

 

Bakmadan Geçme