• Haberler
  • Aktüel
  • Cezayir kamuoyu Buteflika'nın sağlık durumunu tartışıyor

Cezayir kamuoyu Buteflika'nın sağlık durumunu tartışıyor

Sağlık problemleri yaşayan Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika'nın son on gündür ekranlardan uzak olması ve açıklamalarda bulunmaması, 'ülke siyasetinde belirsizlik' söylentilerini gündeme getirdi.

Cezayir'in uzun süredir sağlık problemleri yaşayan 78 yaşındaki Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın son on gündür kamuoyu önüne çıkmaması, cumhurbaşkanının sağlık durumuyla ilgili yeni iddialara yol açtı. Yetkili makamların konuya ilişkin 'tatmin edici' açıklamalarda bulunmaması, 'ülke siyasetinde belirsizlik' söylentilerini gündeme getirdi.

Bu söylentilerin ardından, Başbakan Abdulmalik Sellal, 'Son olarak 19 Kasım'da Malta Başbakanı Joseph Muscat'ı kabul ettiği sırada basının karşısına çıkan Buteflika ile hemen her gün telefonda görüştüğü, ülkeden ayrılmadığı, sağlık durumunun stabil olduğu ve görevinin başında bulunduğu yönünde açıklama yapmak zorunda kaldı.

Buteflika'nın 2013'te geçirdiği rahatsızlığın ardından ekranlardan uzak kaldığı her dönemde bu tür söylentiler ülke gündemini meşgul ediyor.

Ülkede, anayasanın 'Cumhurbaşkanının sağlık durumu nedeniyle görevini yerine getirememesi durumunda erken seçime gidilmesini' öngören 88'inci maddesinin uygulanmasını isteyen muhaliflerle, 'Buteflika'nın sağlık durumunun görevini yerine getirmesine engel olmadığını' savunan destekçileri arasında bir süredir kutuplaşma yaşanıyor.

'Buteflika'nın halefinin belirlenmesi için kademe katedildi'

'El-Hayat' gazetesi editörü Hasan Zehar, “Cezayir'deki çetrefilli siyasi sistem göz önüne alındığında ülkede gelecek dönemin çok belirsiz olacağını sanıyorum. Bütün ihtimaller mümkün ve hepsi cumhurbaşkanının sağlığıyla ilgili” dedi.

Zehar, Buteflika'nın halefinin belirlenmesi için bir kademe katedildiğini, daha önce istihbarat ve askeri makamların kulislerinde konuşulan yeni cumhurbaşkanı konusunun şimdi daha çok cumhurbaşkanının etrafında dile getirildiğini ifade etti.

Cezayir Oran Üniversitesi Tarih Profesörü Rabih Lunisi, 1962'deki bağımsızlık savaşından bu yana ülkenin ana eksenini oluşturan ordunun, cumhurbaşkanının belirlenmesi konusunda da rol oynadığını ifade etti. www.memur5.com

Bakmadan Geçme