• Haberler
  • Memur
  • CHP'den Maden Yasası'nın iptali için AYM'ye başvuru

CHP'den Maden Yasası'nın iptali için AYM'ye başvuru

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Maden Kanunu'nda yapılan değişiklikleri eleştirerek, iş güvenliği ve çevre koruma hükümlerinin zayıflatılmasını ve bu yöndeki düzenlemelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını açıkladı.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Maden Kanunu'nda yapılan değişiklikleri eleştiren ve Anayasa Mahkemesi'ne taşıyan açıklamalarında önemli konuları vurguladı. 7501 sayılı Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 11 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte, CHP'nin bu değişikliklerin iptali için AYM'ye başvurduğunu belirtti.

Günaydın, özellikle madenlerde iş güvenliği ve çevre koruma hükümlerinin zayıflatıldığını savundu. UMREK kodunun zorunluluğunun kaldırılmasıyla maden kazalarının artabileceği uyarısında bulundu. Türkiye'nin maden kazalarının en yoğun yaşandığı ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, Almanya gibi ülkelerde bu tür kazaların neredeyse hiç yaşanmazken, Türkiye'de yıllık olarak çok sayıda insanın maden kazalarında hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Ayrıca, yenilenebilir enerji alanında imar planı zorunluluğunun kaldırılmasının çevresel felaketlere davetiye çıkarabileceğini belirterek, bu düzenlemelerin iptalini talep ettiklerini ifade etti. Günaydın, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na verilen geniş yetkilerin kayırmacılığı artırabileceğini ve kamu yararına zarar verebileceğini söyledi.

Nükleer maddelerin taşınmasında sorumluluğun işletenden taşıyana devredilmesinin de riskli olduğunu belirten Günaydın, bu düzenlemelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını açıkladı. Son olarak, AKP'nin benzer yasaları çıkarmaya devam etmesi halinde CHP'nin kamunun ve yurttaşların haklarını korumak amacıyla Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye devam edeceğini vurguladı.

 

Bakmadan Geçme