• Haberler
  • Memur
  • CHP Hatay'a Sahip Çıkıyoruz Çalışma Grubu'nu kuruyor

CHP Hatay'a Sahip Çıkıyoruz Çalışma Grubu'nu kuruyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Hatay İl Seçim Kurulu'nun AK Partili Mehmet Öntürk'e belediye başkanlığı mazbatasını verme kararına itiraz etti. Ancak bu itirazlara rağmen Öntürk, Hatay'da mazbatasını aldı. 'CHP Hatay'a Sahip Çıkıyoruz Çalışma Grubu'nu kuracaklarını duyurdu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Hatay İl Seçim Kurulu'nun AK Partili Mehmet Öntürk'e belediye başkanlığı mazbatasını verme kararına itiraz etti. Ancak bu itirazlara rağmen Öntürk, Hatay'da mazbatasını aldı. Siyasi arenada bu gelişme büyük yankı uyandırdı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da CHP'nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oyların yeniden sayılması ve seçimin yenilenmesi talebini reddetti.

Bunun üzerine CHP'den yapılan açıklamada, "Hatay'a Sahip Çıkıyoruz" denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"31 Mart'ta sandığa giderek tercihini yapan Hatay halkının özgür iradesi, maalesef somut delillerle ortaya dökülen şaibelerle kirletilmiştir. Henüz itiraz süreçleri sonuçlanmadan, seçimi oldu-bittiye getirmek amacıyla bir adaya mazbata verilmesiyle başlayan hukuksuz süreç, Yüksek Seçim Kurulu'nun itirazlarımızı reddetmesiyle son noktasına ulaşmıştır."

Açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu hâkimlerinin Hatay halkının iradesine sahip çıkamadığı, adalet yerine adaletsizliği tercih ettiği belirtildi. Ayrıca Hatay'ın, Mustafa Kemal Atatürk'ün "şahsi meselem" dediği bir kent olduğuna vurgu yapılarak, "Hatay, artık hepimizin tüm Türkiye'nin şahsi meselesidir" denildi.

CHP, Hatay halkının iradesinin tecelli etmeden belediye başkanlığı koltuğunda oturanların her adımının takipçisi olacaklarını ve Hatay İttifakı'nı daha da büyüteceklerini bildirdi. CHP, Hatay'da gayrimeşru bir yönetim olduğu iddiasıyla "CHP Hatay'a Sahip Çıkıyoruz Çalışma Grubu"nu kurulacağını duyurdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci Binici, parti genel merkezinde, YSK’nın CHP’nin Hatay için yaptığı itirazları reddetmesinin ardından basın toplantısı düzenlemişti.

''CHP Hatay'a sahip çıkıyoruz'' çalışma grubu'nu kuracaklarını duyuran Çiftci Binici, şunları kaydetmişti:

“31 Mart’ta sandığa giderek tercihini yapan Hatay halkının özgür iradesi ne yazık ki günlerdir somut delillerle ortaya dökülen şaibelerle, usulsüzlüklerle kirletilmiştir. Henüz itiraz süreçleri sonuçlanmadan seçimi 'oldu bittiye' getirmek amacıyla bir adaya mazbata verilmesiyle başlayan hukuksuz süreç, bugün YSK'nın itirazlarımızı reddetmesiyle son noktasına ulaşmıştır. YSK hakimleri, Hatay halkının kendilerine emanet ettiği iradelerine sahip çıkmamış, adalet yerine, adaletsizliği tercih etmiştir. Bugün gayrimeşru ve halk iradesini hiçe sayan bir yönetim, masa başında verilen hukuksuz bir kararla kurulmuştur. Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘şahsi meselem’ dediği Hatay, artık hepimizin, tüm Türkiye'nin şahsi meselesidir. Biz Hataylıları ve Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız.

Hatay halkının iradesi tecelli etmeden, Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda oturanların her bir adımının takipçisi olacağız. Seçimlerde kurduğumuz Hatay İttifakı’nı daha da büyüteceğiz. Hatay'daki gayrimeşru yönetimin her an nefesimizi ensesinde hissedeceği yeni bir girişim kuruyoruz. Tüm büyükşehir belediye başkanlarımız, Türkiye'nin en önemli şehir bölge plancıları, hukukçuları ve denetçilerinden oluşan, ‘CHP Hatay'a sahip çıkıyoruz' çalışma grubunu bayramdan hemen sonra çalışmalarına başlamak üzere kuruyoruz. Lütfü Savaş'ın yaptığı tüm iyi çalışmaların devamlılığını sağlayacak, onun bilgi birikiminden bu çalışma grubunda faydalanacağız. CHP ve tüm belediyeleri el birliğiyle depremde enkaz altında yalnız bırakılan, hizmet getirmemekle tehdit edilen, şantaj yapılan Hatay için tüm imkanlarını seferber edecektir. Hatay halkı yalnız değildir ve mutlaka yeniden ayağa kaldırılacaktır.”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçları

 AK Parti adayı Mehmet Öntürk, %44,48 oy oranıyla 346.060 oy alarak birinci oldu. CHP adayı mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş ise %44,05 oy oranıyla 342.699 oy alarak ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada ise %2,62 oy oranıyla YRP'den Nuri Parlak 20.375 oy ile bulunuyor.

Seçimlerde toplamda 24 aday yarışırken Mehmet Öntürk ve Lütfü Savaş arasındaki oy farkı sadece 3.361 olarak belirlendi. Diğer adayların oy oranları ve aldıkları oy miktarları şu şekilde:

- TİP'ten Gökhan Zan %2,02 (15.691 oy)
- İYİ Parti'den Nüsret Cömert %1,81 (14.086 oy)
- ZAFER'den Ömer Çakır %1,28 (9.943 oy)
- DEM'den Perihan Pakize Sinemillioğlu %1,08 (8.428 oy)
- SAADET'ten Necmettin Çalışkan %0,81 (6.303 oy)

Seçimlerde toplamda 39 bine yakın oy geçersiz sayıldı ve bu geçersiz oyların yarışı atbaşı götüren iki aday arasındaki farkın yaklaşık 15 katına denk geldiği belirtildi. CHP'nin itirazları devam ederken seçim sürecinin şeffaf ve adil bir şekilde sonuçlandırılması için yapılan itirazların dikkate alınması gerektiği vurgulandı.

Bakmadan Geçme