• Haberler
  • Memur
  • CHP'nin itirazlarına rağmen Hatay'da mazbata AK Parti'li Mehmet Öntürk'e verildi

CHP'nin itirazlarına rağmen Hatay'da mazbata AK Parti'li Mehmet Öntürk'e verildi

CHP, Hatay İl Seçim Kurulu'nun belediye başkanlığı mazbatasını AK Partili Mehmet Öntürk'e verme kararına itiraz etti. Ancak bu itirazlara rağmen Öntürk, Hatay'da mazbatasını aldı. Bu gelişme, siyasi arenada büyük yankı uyandırdı.

CHP, Hatay İl Seçim Kurulu'nun belediye başkanlığı mazbatasını AK Partili Mehmet Öntürk'e verme kararına itiraz etti. Ancak bu itirazlara rağmen Öntürk, Hatay'da mazbatasını aldı. Bu gelişme, siyasi arenada büyük yankı uyandırdı.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde AK Parti'den aday gösterilen ve seçilen Mehmet Öntürk, İl Seçim Kurulu'nda basına kapalı bir törenle mazbatasını aldı. Törende Öntürk, EXPO Kisecik Amfi Tiyatro'da partililerle bir araya geldi.

Öntürk, burada yaptığı konuşmada Hatay'ın 1 milyon 700 bin nüfusuyla kazandığını belirtti. "Birliklerini, kardeşliklerini pekiştirerek şehri hep birlikte ayağa kaldıracağız" diyen Öntürk, şehri ayağa kaldırırken adaletten şaşmayacaklarını, karanlık odalarda siyaset yapmayacaklarını ve bireysel hizmet yapmayacaklarını vurguladı.

Öntürk, kadrolarıyla birlikte Hatay'ın her ilçesine hizmet etmek için çalışacaklarını ifade etti. Cumhur İttifakı olarak yola çıktıklarını belirten Öntürk, "Hatay bizim şahsi meselemiz olacak. İlk olarak şehri yıkamak istiyoruz. Kısa süre içerisinde şehri, kırsalı, otogarları ve ulaşımıyla ayağa kaldıracağız" dedi.

Öntürk, kendisine destek veren herkese teşekkür ederken, "Dışarıda olup da konteyner kentlerde yaşayanlar, bizlere kulak veren hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Bu yıl sonu itibarıyla çok ciddi bir konutu teslim edeceğiz. Önümüzdeki yılın 6'ncı ayı bu şehri kimse tanıyamayacak" şeklinde konuştu.

CHP YSK'ye başvurmuştu

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde yaşanan tartışmalar devam ediyor. Hatay İl Seçim Kurulu, CHP'nin itirazlarına rağmen AK Parti adayı Mehmet Öntürk'e mazbatayı verme kararı üzerine CHP, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuruda bulunmuştu. 

Hatay'da yaşanan seçim tartışmalarıyla ilgili olarak CHP tarafından yapılan açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu'na yapılan itiraz sürecinin devam ettiği belirtildi. Hatay İl Seçim Kurulu'nun, AK Parti adayı Mehmet Öntürk'e mazbatayı verme kararına tepki gösteren CHP, bu durumu yasal olmadığı gerekçesiyle YSK'ya taşıdı.

Açıklamada ayrıca, yapılan itirazlar neticesinde sadece maddi hataların tespit edildiği ve bu sayede Mehmet Öntürk ile Lütfü Savaş arasındaki oy farkının 2 bin 569'a düştüğü belirtildi. Ancak, Hatay seçimlerinde geçersiz sayılan 39 bine yakın oy olduğu ve bu geçersiz oyların iki aday arasındaki farkın yaklaşık 15 katına denk geldiği vurgulandı.

CHP'nin YSK'ya yaptığı başvuruda, mazbatanın itiraz sürecinin tamamlanmadan verilmesinin yasalara aykırı olduğu ve bu konuda gereken adımların atılması gerektiği belirtildi. Seçim sürecinin şeffaf ve adil bir şekilde sonuçlandırılması için yapılan itirazların dikkate alınması gerektiği ifade edildi.

Özel'in son açıklaması

CHP lideri Özgür Özel, itiraz süreci devam eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimiyle ilgili sosyal medya hesabından dün açıklama yapmıştı. İtiraz süreci devem ederken mazbata verilmesi çabasına tepki gösteren Özel seçim kurulu hakimlerine şöyle seslenmişti:

“Hatay'da itiraz süreci devam etmesine karşın mazbata verilmesi çabası, seçim hukukuna açık aykırıdır. Tüm seçim kurulu hakimlerine sesleniyorum; hukuka uyun, Hatay halkının iradesine saygı duyun.”

Hatay seçim sonuçları

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına göreAK Parti adayı Mehmet Öntürk %44,48 oy oranıyla 346.060 oy alarak birinci oldu. CHP adayı olan mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş ise %44,05 oy oranıyla 342.699 oy alarak ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada ise %2,62 oy oranıyla 20.375 oy ile YRP'den Nuri Parlak bulunuyor.

Seçimlerde toplamda 24 aday yarışırken Mehmet Öntürk ve Lütfü Savaş arasındaki oy farkı sadece 3.361 olarak belirlendi. Bu sonuçlar itirazlara neden oldu ve CHP, seçim sonuçlarına ilişkin itirazlarını Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) taşıdı.

Diğer adayların oy oranları ve aldıkları oy miktarları şu şekilde:

TİP'ten Gökhan Zan %2,02 (15.691 oy), İYİ Parti'den Nüsret Cömert %1,81 (14.086 oy), ZAFER'den Ömer Çakır %1,28 (9.943 oy), DEM'den Perihan Pakize Sinemillioğlu %1,08 (8.428 oy) ve SAADET'ten Necmettin Çalışkan %0,81 (6.303 oy).

Seçimlerde toplamda 39 bine yakın oy geçersiz sayıldı ve bu geçersiz oyların yarışı atbaşı götüren iki aday arasındaki farkın yaklaşık 15 katına denk geldiği belirtildi. CHP'nin itirazları devam ederken seçim sürecinin şeffaf ve adil bir şekilde sonuçlandırılması için yapılan itirazların dikkate alınması gerektiği vurgulandı.

Bakmadan Geçme