• Haberler
  • Aktüel
  • 'Çift başlı deniz kaplumbağası'nda önemli bulgulara ulaşıldı

'Çift başlı deniz kaplumbağası'nda önemli bulgulara ulaşıldı

Samandağı ilçesi sahilinde bulunduktan bir süre sonra ölen çift başlı deniz kaplumbağası Onsekiz Mart Üniversitesi uzmanlarınca yapılan otopside ikişer akciğer kalp ve mideye sahip olduğu bildirildi.

ÇANAKKALE - BURAK AKAY

Hatay'ın Samandağ ilçesi sahilinde bulunmasından bir süre sonra ölen çift başlı deniz kaplumbağası yavrusunun Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) uzmanları tarafından yapılan otopsisinde, ikişer akciğer, kalp ve mideye sahip olduğu ortaya çıktı.

ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, Hatay'dan getirilen yavrunun, müdürlüğünü yürüttüğü Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (DEKUM) incelenmeye başlandığını belirtti.

Bu yavrunun, Akdeniz'in ve Türkiye'nin en önemli 'yeşil deniz kaplumbağası' üreme kumsallarından birinin bulunduğu Samandağ'da, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülen koruma çalışmalarında bulunduğunu hatırlatan Özdilek, 'Çift başlı deniz kaplumbağası, çok nadir görülen ancak 100 yılda denk gelebilecek bir vakadır' dedi.

Kaplumbağanın, bulunduktan bir süre sonra öldüğünü belirten Özdilek, onun 49 gün yaşayabildiğinin tespit edildiğini anlattı.

'Tek olmasını düşündüğümüz organlar çift çıktı'

Çift başlı deniz kaplumbağasının otopsisini gerçekleştiren Veteriner Hekim Özay Bedizci ise bu canlıda ikişer akciğer, kalp ve mide bulunduğunu, kalın bağırsak, böbrek ve üreme organlarının ise tek olduğu bilgisini verdi.

Bunun çok ilginç, eşine az rastlanır bir vaka olduğuna dikkati çeken Bedizci, 'Otopside çok önemli bulgular elde ettik. İç organları hiç düşünmediğimiz gibi çıktı. Tek düşündüklerimiz çift çıktı. Kaplumbağalar çok gelişmiş akciğerlere sahip. Bu nedenle önce akciğerlerini inceledik. Aynı bizdeki gibi akciğer sistemine sahipler' dedi.

www.memur5.com

Bakmadan Geçme