Çin’in Kara Demiryolu Liman Şirketler Grubu heyeti, Orta Koridor boyunca işbirliği ve sinerjiyi geliştirmeyi amaçlayan bir dizi önemli konuyu görüşmek üzere, 13 Mayıs 2024 tarihinde, İstanbul'da Türk Devletleri Teşkilatı Sekretaryasını ziyaret etti.
Bu toplantıda, lojistik, ticaret ve finans konuları kapsamında bölgesel bir taşımacılık merkezinin kurulması, gümrük süreçlerinin uyumlaştırılması, serbest ticaret bölgelerinin geliştirilmesi ve fintech projelerinin teşvik edilmesi gibi çeşitli girişimler ele alındı.
Katılımcılar, Orta Koridor'un bölgesel ulaşım bağlantısındaki kritik önemini vurgulayarak, ulaştırma faaliyetlerinin kolaylaştırılması ve koridor boyunca hem fiziksel hem de dijital altyapı projelerinin ilerletilmesi için işbirliği olanaklarını değerlendirdiler. Bu görüşmeler, karşılıklı fayda sağlayacak işbirliği yollarının tartışılmasıyla sonuçlandı.
Orta Koridor nedir?
Türkiye’den başlayarak Kafkaslar bölgesine, buradan da Hazar Denizi’ni aşarak Türkmenistan ve Kazakistan’ı takiben Orta Asya ve Çin'e ulaşan Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor'dur.
Bu koridorda amaç tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasıdır.
Orta Koridor, demiryolu ve karayolu bağlantısını içermektedir. Bu bağlamda sırasıyla Gürcistan, Azerbaycan ve Hazar Denizine, buradan da (Hazar geçişi kullanılarak) Türkmenistan- Özbekistan-Kırgızistan veya Kazakistan güzergâhını takip ederek Çin'e ulaşmak amaçlanmaktadır.