• Haberler
  • Emekli
  • Cinsiyet değiştirenler yetim aylığı alabilir mi?

Cinsiyet değiştirenler yetim aylığı alabilir mi?

Toplum olarak cinsiyet değişikliğine hoş bakılmasa da basının ve belirli kesimlerin körüklemesiyle cinsiyet değişikliği bir vaka olarak karşımıza çıkmakta.

Toplum olarak cinsiyet değişikliğine hoş bakılmasa da basının ve belirli kesimlerin körüklemesiyle cinsiyet değişikliği bir vaka olarak karşımıza çıkmakta. Bu bağlamda cevabı aranan sorulardan biri de cinsiyet değiştirenler yetim aylığı alıp alamayacakları. MEMUR5.COM editörü konuyu masaya yatırıyor...

Bekâr kız çocuklarına, çalışmadıkları sürece, ölen SSK’lı veya Bağ-Kur’lu anne-babasından “yetim aylığı” bağlanabiliyorken Emekli Sandığı mensubu olan bekâr kız çocuklarına, SSK’lı ya da Bağ-Kur’lu olarak çalışsalar dahi “yetim aylığı” bağlanabiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) norm ve standart birliği getirildiğini söylese de hala bu farklılık devam etmektedir.

Erkek iken cinsiyet değiştiren ve bunu mahkeme kararıyla da belgeleyenlere, kız çocuğu sayıldıkları için babasından veya annesinden yetim aylığı bağlanabiliyor. Bize göre, SGK’nın toplumsal duyarlılıkları dikkate alarak bu konuda düzenleme yapması yerinde olacaktır. Bu durum da AYM tarafından eşitlik ilkesine aykırılıktan iptal de gelebilir. Ama denemeye değer.

Bakmadan Geçme