Çorlu tren faciası davasında istinaftan 72 günde karar
25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu Tren Faciası davasında yerel mahkemenin verdiği kararı oybirliğiyle onandı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesi, 25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu Tren Faciası davasında yerel mahkemenin verdiği kararı oybirliğiyle onadı. Kararda, hukuka aykırılık olmadığı vurgulandı.
Bilinçli Taksir ve İyi Hal İndirimi Uygulandı
8 Temmuz 2018'de Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Sarılar köyü yakınlarında meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin davada yerel mahkeme, 25 Nisan 2024 tarihinde kararını açıklamıştı.
Mahkeme, dönemin TCDD 1. Bölge Demiryolu Bölge Bakım Müdürü Mümin Karasu'ya 17 yıl 6 ay, Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt'a 16 yıl 3 ay, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat'a 13 yıl 9 ay, TCDD Bölge Müdürü Nihat Aslan'a 15 yıl hapis cezası vermişti.
Diğer sanıklardan Tevfik Baran Önder 10 yıl, Deniz Parla, Kubilay Başkaya ve Levent Muammer Meriçli 9’ar yıl 2’şer ay, Nizamettin Aras ise 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Sanıklara iyi hal indirimi de uygulanmıştı.
Heyet ayrıca sanıklar Celaleddin Çabuk, Levent Kaytan, Çetin Yıldırım ve Burhan Ortancıl için beraat kararı vermişti.
Aileler Olası Kast ve İyi Hal İndirimi Konusunda İtirazda Bulunmuştu
Çorlu tren faciasında hayatını kaybedenlerin aileleri ve Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, yerel mahkemenin kararını istinafa taşımıştı. Savcı, beraat kararlarının usule ve yasaya aykırı olduğunu savunarak cezalandırma talep etmişti. Aileler ise sanıklara uygulanan iyi hal indiriminin haksız olduğunu ve cezaların "olası kast" hükmüyle verilmesi gerektiğini ifade etmişti.
İstinaf Mahkemesi Kararı Onadı
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesi, 18 Aralık’ta dosyayı karara bağladı ve yerel mahkeme kararını oybirliğiyle onadı. Kararda, şu ifadelere yer verildi:
"Usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu, eylemin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezanın kanuni bağlamda uygulandığı anlaşılmıştır."
Mahkeme ayrıca tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Dosya, istinaf sürecinin ardından Yargıtay’a gönderilecek ve nihai kararı Yargıtay Ceza Dairesi verecek.
Aileler Hızlı Karara Tepkili
Faciada 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel'i kaybeden Mısra Öz, sürece ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"İstinaf sürecinin genelde 2-3 yıl sürdüğünü biliyoruz. Ancak böylesine büyük bir dosyanın 72 gün gibi kısa bir sürede sonuçlanması dikkat çekici. Bu kadar hızlı karar verebilecek kadar dosyaya hakimlerse, neden üst yönetim ve genel müdürle ilgili itirazlarımız sonuçsuz kalıyor? Yargıtay'ın suçluları serbest bırakmasından endişeliyiz. Ancak gerçek sorumlular cezasını alana kadar davamızın takipçisi olacağız."