• Haberler
  • Memur
  • Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan Van'daki seçim sürecine ilişkin değerlendirme

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan Van'daki seçim sürecine ilişkin değerlendirme

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Van'da gerçekleşen seçim sürecine dair bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Van'da gerçekleşen seçim sürecine dair bir açıklama yaptı. Uçum, Van seçimlerinde yaşananları "tamamen hukuki bir süreç" olarak nitelendirirken, bu sürecin "ayaklanma" çağrılarıyla istismar edildiğini ve terör örgütü ile onun yasal görünümlü uzantılarını meşrulaştırmaya yönelik bir çaba içerisinde olanların niyetlerinin Devlet ve Toplum tarafından fark edildiğini belirtti.

Uçum, Türkiye'nin yerel seçimlerle ilgili olarak iktidara net bir mesaj verdiğini ve bu mesajın devlet tarafından doğru bir şekilde anlaşıldığını vurguladı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Van'da almış olduğu kararın hukuki süreci yansıttığını ve bu kararın, Türkiye'nin 2024 yerel seçimlerinde dünyaya demokrasi dersi verdiğinin etkili bir örneği olduğunu ifade etti.

YSK'nin Van'daki seçim sürecine ilişkin kararı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) Van İl Seçim Kurulu'nun, Abdullah Zeydan'ın Van Büyükşehir Belediye Başkanı olarak "seçilmemiş sayılması" ve mazbatanın ikinci sıradaki adaya verilmesi kararına yapılan itirazı oy çokluğuyla kabul etti. 

Van İl Seçim Kurulu, Abdullah Zeydan'ın "seçime yeterliliği olmadığı" gerekçesiyle onun "seçilmemiş sayılması" ve en çok oy alan ikinci sıradaki adaya mazbatanın verilmesi yönünde karar almıştı. Bu karara karşı DEM Parti, YSK'ye başvuruda bulunmuştu.

YSK, dün akşam yaptığı gündem toplantısında DEM Parti'nin itirazını kabul etti. Kurul, 7 üyenin kabul, 4 üyenin ret oyuyla Abdullah Zeydan'a mazbatanın verilmesine karar verdi.

Bakmadan Geçme