Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Saadet'ten 'af' tepkisi

 Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2019 yerel seçimlerinde sandık başında Saadet Partisi müşahitleri Hasan Aktaş ve İlyas Aktaş'ı öldüren Hacı Sülük'ün cezasını kaldırmasına tepki gösterdi. Karamollaoğlu, "Demokrasiye ve masum iki insanın hayatına kasteden bir cani, Cumhurbaşkanı tarafından affedilerek adeta ödüllendirilmiştir" açıklamasında bulundu.

Hacı Sülük, Malatya'nın Pütürge ilçesinde 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimi sırasında Saadet Partisi'nin iki müşahidini öldürmekten iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa'nın verdiği yetkiyi kullanarak, sağlık sorunları gerekçesiyle tahliye edilen ve Adli Tıp Kurumu'nun "sürekli hastalık ve kocama hali" raporuna dayanarak Hacı Sülük'ün cezasını tamamen kaldıran karara imza attı.

Temel Karamollaoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada davanın ilk gününden itibaren kanunlardan uzak bir şekilde yürütüldüğünü belirtti. Karamollaoğlu'nun açıklaması şu şekilde:

"2019 yılında yapılan yerel seçimlerde, sandık başındaki müşahitlerden Hasan Aktaş ve İlyas Aktaş'ı katleden Hacı Sülük'ün Cumhurbaşkanı kararıyla affedilmesi; mâşerî vicdanı ayaklar altına almış, demokrasiye kanlı bir gölge düşürmüştür. 

Olayın ilk gününden itibaren kanunlardan uzak bir şekilde yürütülen dava, Malatya'da değil Kırşehir'de başlatılmıştı. Meslek etiğine ve kanunlara riayet eden hakim ve savcılar sayesinde ikişer kez müebbet hapis cezasına çarptırılan katil, geçen yıl sağlık sorunları bahane edilerek tahliye edilmişti. Demokrasiye ve masum iki insanın hayatına kasteden bir cani, Cumhurbaşkanı tarafından affedilerek adeta ödüllendirilmiştir.

Saadet Partisi olarak, katili ve maktulü siyasi tutumuna göre değerlendiren bu anlayışın değişmesi için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz."

Karamollaoğlu'nun açıklamaları, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı ve birçok kesimden destek gördü. Af kararının, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye olan inancı zedelediğini savunan Karamollaoğlu, bu tür adımların toplumun adalet duygusunu olumsuz etkilediğini vurguladı.

Resmi Gazete'nin bugünkü (17 Mayıs 2024) tarihli sayısında Cezanın Kaldırılması ile İlgili Kararlar yayımlanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davası hükümlüsü emekli generallerin de bulunduğu 14 kişi hakkında af yetkisini kullanmıştı.

Hacı Sülük'ün yanı sıra, emekli orgeneraller Çevik Bir, Çetin Doğan ve Fevzi Türkeri ile emekli tümgeneraller Cevat Temel Özkaynak, Yıldırım Türker, Çetin Doğan ve Erol Özkasnak'ın kalan cezaları, sürekli hastalık ve kocama hali nedeniyle kaldırılmıştı.

Bakmadan Geçme