• Haberler
  • Memur
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye yeni anayasaya hazır

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye yeni anayasaya hazır

Yeni adli yıl açılış töreninde konuşan Erdoğan, Türkiye'nin darbe anayasasından kurtulma vaktinin geldiğini belirterek, yeni anayasa sürecinin önündeki en büyük engelin ön yargılar olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacı üzerinde durarak, mevcut darbe anayasasından kurtulma vaktinin geldiğini söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin yeni ve sivil bir anayasa için yeterli olgunluk ve iradeye sahip olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin mevcut darbe anayasasından kurtulma vakti gelmiştir. Yeni anayasa meselesinin önündeki en büyük engel ön yargılardır” dedi.

Yargıtay Başkanlığı'nda düzenlenen törende konuşan Erdoğan, bu yıl Yargıtay Başkanı seçilen Ömer Kerkez'i tebrik ederek, seçimlerin geride bırakılmasının yargı sisteminin hızlı ve etkin işleyişi açısından önemini vurguladı. Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlamanın, Anayasa’nın Cumhurbaşkanlığı makamına verdiği görevler arasında olduğunu belirten Erdoğan, bu süreçte devletin tüm organlarının uyum içinde çalışması için gerekli adımların atılacağını dile getirdi.

Toplumun huzur ve refahının adalet üzerine inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan şöyle devam etti:

 “Adalet, devletin temel direği, varlık sebebi, meşruiyet kaynağıdır. Toplumda huzuru sağlamanın, insanları barış içinde yaşatmanın, refah toplumunu inşa etmenin yolu da yine adaletten geçer.”

Hukukun, toplumun temel değerlerini koruyan bir kılavuz olduğunu belirten Erdoğan, adaletin ise hukukun doğru tatbikinin ödülü olduğunu söyledi.

Erdoğan, son 22 yılda adalet sisteminin etkinliği, tarafsızlığı ve bağımsızlığı için tarihi nitelikte adımlar attıklarını hatırlatarak, hukuk ve yargı sistemini insan odaklı bir hale getirmek için önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti. Ayrıca, bu yıl uygulanacak iki yeni düzenlemeyi tanıtan Erdoğan, hukuk mesleklerine giriş sınavı ve hakim-savcı yardımcılığı kurumlarının adalet sistemine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Yeni anayasa sürecine de değinen Erdoğan, Türkiye’nin yeni, kuşatıcı ve özgürlükçü bir anayasaya hazır olduğunu ifade etti. Muhalefeti, yeni anayasa sürecinde öz güven eksikliği ve öğrenilmiş çaresizlik yaşamakla eleştiren Erdoğan, “Yeni yasama yılında inşallah siyasi partiler arasındaki diyalog zeminini güçlendirerek bu sıkıntıyı aşacağımıza inanıyorum” dedi. 

Erdoğan, Türkiye’nin mevcut darbe anayasasından kurtulma zamanının geldiğini vurgulayarak, “Bu sürecin her adımında milletimizin iradesi rehberimiz olacaktır” ifadelerini kullandı. 

Bakmadan Geçme