• Haberler
  • Memur
  • Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Kararnamesi'nde önemli değişiklikler

Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Kararnamesi'nde önemli değişiklikler

Cumhurbaşkanlığı Teşkilatında yapılan değişiklikler, bilimsel nitelikli komisyonların kurulmasını ve mevcut düzenlemelerde sadeleştirmeler yapılmasını içeriyor.

Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Kararnamesi’nde değişiklikler gerçekleştirildi. Değişiklikler, 3 Ekim 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan düzenlemeler, Türkiye Cumhuriyeti’nin idari yapısında önemli yenilikler içeriyor.

Kararnamede, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 377. maddesi, Bakanlıkların bilimsel ve teknik konularda araştırma ve inceleme yapmasına yönelik komisyonlar kurma yetkisini genişletti. Bu değişiklikle, bakanlıkların ihtiyaç duyduğu konularda daha etkin çalışmalar yürütmesi amaçlandı.

1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin yürürlükten kaldırılan çeşitli hükümleri arasında 64, 83, 125, 202, 238, 241, 271, 292/A, 296, 409, 440, 469, 470, 489/A ve 498 maddeleri yer aldı. Bu değişiklikler, kararnamelerin işlevsel hale getirilmesi ve kamu yönetiminde etkinliğin artırılması amacı taşıdı.

4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine eklenen yeni bentle, Gelibolu Tarihi Alanı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun sekretarya işleri yürütme yetkisi belirlendi. Bu değişiklik, kültürel varlıkların korunmasına yönelik çalışmalara daha fazla önem verildiğini gösterdi.

Kararnamenin 511. maddesine eklenen 511/A maddesiyle, kurumların ihtiyaç duyduğu bilimsel nitelikli komisyonlar ve ruhsatlandırma komisyonları kurma yetkisi genişletildi. Ayrıca, personel istihdamı ile ilgili düzenlemelerde önemli değişiklikler yapıldı ve ilgili maddelerde yürürlükten kaldırıldı.

 

Bakmadan Geçme