• Haberler
  • Memur
  • Danıştay Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğindeki birçok hükmü iptal etti

Danıştay Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğindeki birçok hükmü iptal etti

Danıştay, Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğindeki birçok maddeyi iptal ederek hekimlerin ek ödemelerinde kesintiye gidilmesine dur dedi.

Danıştay, Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğinde hekimlerin ek ödemelerinde kesinti yapılmasına dair birçok maddeyi iptal etti. Bu karar, hekimlerin çalışma şartlarını iyileştirmek amacıyla önemli değişiklikler getirdi. 

Detaylar ve Açıklamalar

Danıştay, yönetmeliğin "Amaç" başlıklı 1. maddesinde yer alan "disiplin durumu" ibaresini iptal ederek, disiplin cezası almama şartının ek ödeme kriterleri arasından çıkarılmasına karar verdi. Ayrıca, "Tanımlar" başlıklı 4. maddesinin birinci fıkrasının (s) bendinde yer alan "ile nöbet ve icap nöbetlerinde yapılan çalışmaları" ibaresi de iptal edilerek, nöbetlerde yapılan çalışmaların ek ödeme hesaplamalarından çıkarılması sağlandı.

Yönetmeliğin 5. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "yılda 7 günü geçmeyen kısa süreli" ibaresi de iptal edilerek, raporlu geçirilen tüm sürelerin çalışılmış gün olarak kabul edilmesi hükmü getirildi. Ayrıca, "yılda en fazla iki defa" ve "bir yılda toplam 10 günü geçmeyen süreleri" ibareleri de iptal edilerek, yurt içi kongre, konferans, seminer ve sempozyum gibi etkinliklerde geçen tüm sürelerin çalışılmış gün olarak kabul edilmesi sağlandı.

Mahsuplaşmayı düzenleyen hükümler de iptal edilerek, döner sermayeden yapılan ödemelerde mahsuplaşmanın kanuni dayanağı ortadan kaldırıldı. Yönetmeliğin 5. maddesinin yedinci ve onuncu fıkralarında yer alan hükümler de iptal edilerek, bakanlığın belirleme yetkisi kaldırıldı ve hukuki öngörülebilirlik sağlandı.

İptal Edilen Diğer Hükümler

Disiplin cezası alınması durumunda taban ek ödemenin kesilmesini öngören hüküm de iptal edilerek, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına aykırı olarak düzenlenmiş olan bu hükmün yönetmelikte yer alamayacağı tespit edildi. Ayrıca, yönetmeliğin "Eğitim ve araştırma hastaneleri dışındaki sağlık tesislerinde ham puanın hesaplanması" başlıklı 7. maddesinin ikinci fıkrasında ve "Eğitim ve araştırma hastaneleri ile diğer sağlık tesislerinin üniversite ile iş birliği yapılan birimlerinde ham puanın hesaplanması" başlıklı 8. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan hükümler de iptal edildi.

HEKİMSEN'in Açıklaması

HEKİMSEN, Danıştay’ın bu iptal kararlarının hekimlerin çalışma koşullarını iyileştireceğini ve ek ödemelerdeki adaletsizlikleri gidereceğini bildirdi. Ayrıca Yükseköğretim Kurumu, Aile Hekimliği ve 4924 Sayılı Kanun'a tabi olarak sözleşmeli çalışanların ek ödeme yönetmelikleri hakkında açtıkları davaların devam ettiğini ve bu davaların da yakında sonuçlanmasını beklediklerini ifade etti.

 

Bakmadan Geçme