• Haberler
  • Memur
  • Denetleme Kurulu'nun yeni yetkileri neden tartışılıyor?

Denetleme Kurulu'nun yeni yetkileri neden tartışılıyor?

Cumhurbaşkanlığına bağlı Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK) kamu görevlilerini görevden uzaklaştırma yetkisi veren düzenleme TBMM'de kabul edildi. Muhalefet, yetkinin keyfi uygulamalara yol açabileceğini savunarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanlığına bağlı Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) kamu görevlilerini görevden uzaklaştırma yetkisi veren düzenleme TBMM’de kabul edildi. Muhalefet, yetkinin keyfi uygulamalara yol açabileceğini savunarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlanıyor. Peki, bu değişiklik belediye başkanlarını etkileyebilir mi?Cumhurbaşkanlığı’na bağlı DDK yetkilerini artıran yasa değişikliği, 30 Ocak Perşembe günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yeni düzenleme, DDK’ya her kademedeki kamu görevlisini görevden uzaklaştırma yetkisi veriyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, ana muhalefet partisi CHP, yetkinin keyfi uygulamalara zemin hazırlayacağı ve yargının devre dışı bırakılacağı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne iptal ve yürürlüğün durdurulması davası açmaya hazırlanıyor. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, İçişleri Bakanlığı’nın zaten benzer yetkilere sahip olduğunu, ancak bu yetkinin “soruşturma ve kovuşturma başlatılması” koşuluna bağlı olduğunu belirterek, DDK’nın yetkisinin ise tamamen denetçilerin inisiyatifinde olmasının hukuk güvenliğini tehlikeye atacağını savundu.

Belediye Başkanları da Kapsanabilir mi?

Yasanın içeriğinde “görevden uzaklaştırılanın atamaya yetkili amirine bildirilmesi” ifadesi yer alsa da, hukukçular düzenlemenin yalnızca atama yoluyla göreve gelen kamu görevlilerini kapsayacağını düşünüyor. Ancak muhalefet, “kamu hizmetinin gerekleri yönünden görevi başında kalmasında sakınca görülen” ifadesinin belediye başkanlarını da kapsayabileceğini vurguluyor. Bu durumda, seçilmiş belediye başkanlarının da DDK’nın yetki alanına girebileceği tartışılıyor.

Muhalefet Neden Engelleyemedi?

Torba yasa içinde yer alan DDK düzenlemesi, AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın oylarıyla kabul edildi. Oylamada 236 milletvekili kabul oyu kullanırken, 69 muhalefet milletvekili ret oyu verdi. Muhalefet, mecliste sayısal olarak yeterli çoğunluğa sahip olmadıkları için yasayı engelleyemediklerini belirtiyor.

AK Parti Düzenlemeyi Nasıl Savunuyor?

AKP kurmayları, Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni iptal etmesi nedeniyle yasal düzenlemeye gidildiğini belirtiyor. AKP, İçişleri Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarında da benzer yetkilerin bulunduğunu, DDK’nın hangi hallerde bu yetkiye başvurabileceğinin kanunda açıkça tanımlandığını savunuyor.

Bundan Sonra Ne Olacak?

Muhalefet, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından en kısa sürede Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını duyurdu. CHP, yürürlüğün durdurulması ve iptal edilmesi talebiyle yüksek mahkemeye itiraz edecek. Ancak sürecin nasıl işleyeceği ve DDK’nın bu yetkiyi nasıl kullanacağı önümüzdeki dönemde netlik kazanacak.

Bakmadan Geçme

Memur 5 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!