Devlet Memurları Kanunu değişiyor

Sözleşmeli personelden memur statüsüne geçişi kolaylaştıracak düzenlemeler içeren torba yasa, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Yaklaşık 950 bin kamu çalışanını etkileyen değişiklikler, memur maaşlarını ve ikramiye tutarlarını artırmayı hedefliyor.

Devlet Memurları Kanunu'nda (DMK) yapılacak önemli değişiklikler kamu personelinin haklarında iyileştirmeler getiriyor. Sözleşmeli personelden memur statüsüne geçişi kolaylaştıracak düzenlemeler içeren torba yasa, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Yaklaşık 950 bin kamu çalışanını etkileyen değişiklikler, memur maaşlarını ve ikramiye tutarlarını artırmayı hedefliyor.

4/B'li Personelin Hakları Genişletiliyor

Daha önce yapılan düzenlemelerle 4/B statüsündeki sözleşmeli personelin bir kısmı, 4/A memur kadrolarına geçirilmişti. Yeni düzenleme ile 4/B'de kalan personelin de özlük hakları 4/A kadrosundaki memurlarla eşit hale getirilecek.

Düzenlemenin detayları şu şekilde:

Hak Eşitliği: İzin devri, aylıksız izin, görevde yükselme gibi konularda 4/A memurlarıyla eşit haklar sağlanacak.

Kademe İlerlemesi: 8 yıl boyunca disiplin cezası almayan personele ek kademe ilerlemesi hakkı tanınacak.

Emeklilik Avantajları: Kademe yükselmesi maaş artışına neden olurken, bu durum emekli maaşı ve ikramiye tutarını da yükseltecek.

Geniş Kapsam: 950 Bin Çalışanı Etkiliyor

Türkiye’de memur statüsüne geçen veya sözleşmeli olarak çalışan toplam 950 bin kamu personeli bu düzenlemeden yararlanabilecek. Düzenleme, özellikle yerel yönetimlerde çalışan sözleşmeli personeli de kapsıyor.

4/B Statüsünde Çalışanlar: Yaklaşık 237 bin kamu personeli.

Belediyelerde Çalışanlar: 11 bin 539 personel.

Düzenlemeden Yararlanacak Toplam Personel: 950 bin kişi.

Maaş ve İkramiye Artışı

Torba yasa, çalışanların gelirlerinde de artış öngörüyor. Kademe ilerlemesi ve diğer haklardan yararlanabilecek sözleşmeli personelin maaşları iyileştirilecek, emeklilik aylıkları ve ikramiyeleri artırılacak.

Denetçiler İçin Yeni Düzenlemeler

Torba yasa kapsamında, devlet denetçilerinin görev ve yetkileri yeniden tanımlanıyor. Denetçiler, kurumlar arası yazışma yapma, bilgi ve belge isteme, rapor hazırlama gibi yetkilerle donatılacak. Ayrıca denetim ve soruşturma süreçlerinde daha etkin rol oynayacaklar.

Değişikliklerin Önemi

Bu düzenleme, kamu çalışanlarının haklarını iyileştirmenin yanı sıra, emeklilik süreçlerini daha avantajlı hale getirerek devlet memurluğunu daha cazip bir kariyer seçeneği haline getirmeyi amaçlıyor. Hem çalışanların sosyal güvence ve gelir seviyelerini artırması hem de kamu hizmetlerinin kalitesini yükseltmesi bekleniyor.

Bakmadan Geçme

Memur 5 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!