Devletin kurumlarının siber güvenliği i̇srail'e mi emanet?
İsrailli siber güvenlik şirketi Check Point'in Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı gibi kritik Türk devlet kurumlarına hizmet verdiği iddia edildi.
Türk devlet kurumlarının İsrail menşeli siber güvenlik firması "Check Point" ile çalıştığı ileri sürüldü. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı da bu şirketten güvenlik hizmeti alıyor.
İddiaya göre, ihalelere ilişkin belgeler, Gazeteci Metin Cihan tarafından paylaşıldı. Bu gelişme, İsrail ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin devam ettiğini ve siber güvenlik alanında dışa bağımlılığın sürdüğünü gözler önüne seriyor.
İsrail'de kurulan ve dünya çapında hükümetlere hizmet verdiğini belirten Check Point'in, Türkiye'deki çözüm ortağı Trio Entegrasyon Bilişim Teknolojileri'nin referansları arasında Cumhurbaşkanlığı, TBMM, İçişleri Bakanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri gibi önemli kurumlar yer alıyor.
Gazeteci Cihan, Check Point’in İsrail ordusunun resmi savunma şirketi Israel Aerospace Industries (IAI) ile işbirliği içinde olduğunu da vurguladı. IAI'nin, Azerbaycan'da düzenlenen savunma fuarına sponsor olmasının yanı sıra Baykar Holding ile ortak sponsorluk yapması, Türkiye-İsrail ilişkileri hakkında tartışmalara yol açtı. Baykar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Türk firmalarının fuardaki başarısını gurur verici olarak nitelendirdi.
Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1 Ekim'deki TBMM açılış konuşmasında İsrail'i Türkiye için bir tehdit olarak nitelendirmesi, İsrail'in bu denli kritik bir alanda Türkiye'ye hizmet vermesini daha da düşündürücü hale getiriyor. Siber güvenlik uzmanları, bu tür uluslararası işbirliklerinin dijital güvenlik açısından ciddi riskler taşıyabileceğine dikkat çekiyor.
Siber Güvenlik Uzmanı Ziyahan Albeniz, bu tür yabancı menşeli siber güvenlik ürünlerinin ülkeler arası gerilimde kullanılma potansiyeline dikkat çekti. Albeniz, "Dijital sınırlarınızı koruyan bu yazılım ve donanımlar, üretici firmanın kontrolündeki zafiyetlerle ülkenizin güvenliğini tehlikeye atabilir" dedi. Özellikle İsrail'in geçmişte Lübnan'da Hizbullah'a karşı yürüttüğü operasyonlarda bu tür teknolojileri kullanarak saldırılar gerçekleştirdiğini hatırlatan Albeniz, devletlerin bu tür güvenlik risklerini dikkate alması gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin yerli ve milli siber güvenlik hamlelerinin yetersiz kaldığını ifade eden Albeniz, 23 yıllık iktidarın bu konuda yeterli adım atamamasını hayal kırıklığı olarak nitelendirdi.