• Haberler
  • Memur
  • Dijital dönüşümde yeni meslek standartları yolda

Dijital dönüşümde yeni meslek standartları yolda

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), dijital dönüşüm ve yapay zeka alanlarında yeni meslek standartları belirlemek için çalışmalarını hızlandırdı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), dijital dönüşüm ve yapay zeka alanlarında yeni meslek standartları belirlemek için çalışmalarını hızlandırdı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Mustafa Necmi İlhan, dijital dönüşüm ve yapay zekanın iş dünyasını hızla değiştirdiğini belirterek, bu alanlardaki mesleklerin tanımlanması için Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka Danışma Kurulu oluşturduklarını açıkladı. İlhan, bu yıl "mobil yazılım geliştirici", "oyun geliştirici", "veri bilimci", "veri mimarı" ve "yapay zeka araştırmacısı" gibi mesleklerin standartlarını belirlemeyi planladıklarını duyurdu.

40 Dijital Meslek Tanımlanıyor

İlhan, yapay zeka ve dijital dönüşümün artık müstakil sektörler olarak ele alınması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Dijital dönüşüm ve yapay zeka alanında yaklaşık 40 meslek belirledik. Bunlar genellikle yüksek eğitim gerektiren meslekler. Örneğin, her bilgisayar mühendisliği mezunu bir yapay zeka uzmanı değil ya da her lisans mezunu blok zinciri uzmanı olamaz. Bu nedenle meslekleri net olarak tanımlıyoruz."

Bugüne kadar belirlenen meslekler arasında yapay zeka sistem analisti, yapay zeka programcısı, blok zinciri analisti, etik hacker ve robotik sistemler operatörü gibi alanlar yer alıyor.

Meslek Standartları Artıyor

Dijital dönüşüm ve yapay zekanın sürekli değişen bir alan olduğunu belirten İlhan, sektörün ihtiyaçlarına göre yeni meslek standartlarının da oluşturulabileceğini söyledi. Mesleklerin sadece teknik becerilerle değil, aynı zamanda iş sağlığı, güvenliği, çevre sağlığı ve yeşil dönüşüm ilkelerine uygun şekilde belirlendiğini ifade etti.

Mesleki Yeterlilik Belgeleri ve İstihdam Garantisi

İlhan, mesleki yeterlilik belgesi alan kişilerin istihdam oranının oldukça yüksek olduğunu belirterek, "Mesleki yeterlilik belgesi alanların yüzde 79'u istihdam ediliyor. Bu, işsizliğin azalmasına büyük katkı sağlıyor." dedi.

Etik Hacker Mesleği de Standartlara Dahil

Belirlenen meslekler arasında yer alan etik hackerlık ile ilgili de konuşan İlhan, "Etik hacker, sahadan gelen talepler doğrultusunda oluşturulan bir meslek. Görevi, güvenlik açıklarını tespit ederek sistemleri korumaktır." ifadelerini kullandı.

Bu yeni standartlarla birlikte, dijital dönüşümün gerektirdiği becerilere sahip nitelikli iş gücünün artırılması ve istihdam piyasasında yeni fırsatlar yaratılması hedefleniyor.

Bakmadan Geçme

Memur 5 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!