- Haberler
- 'Direnç artırıcı ve iyileştirici tedbirler vakit kaybetmeden alınmalı'
'Direnç artırıcı ve iyileştirici tedbirler vakit kaybetmeden alınmalı'
- BAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Çandır: - 'Yeni pazarlar bulunmazsa turizm sektöründe ve bu sektörü besleyen tarım sektöründe istihdam edilen bireylerin bir kısmı 2016'da da işsiz kalma riskiyle karşı karşıya. Bu nedenle vakit kaybetmeden sektörlerin direncini artırıcı ve iyileştirici tedbirlerin alınması kaçınılmaz'
ANTALYA (AA) - Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Rusya ile yaşanan krizin işsizlik rakamlarını tetikleyebileceğini belirterek, "Vakit kaybetmeden sektörlerin direncini artırıcı ve iyileştirici tedbirlerin alınması kaçınılmaz." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2015 yılı iş gücü istatistiklerini değerlendiren Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, Batı Akdeniz'de işsizlik rakamlarının Türkiye ortalamasının altında olduğuna dikkati çekti.
Antalya, Burdur ve Isparta'da 2015'te çalışan sayısının 14 bin kişi gerileyerek, 1 milyon 108 bin kişi olduğuna değinen Çandır, Batı Akdeniz'de 2015'te 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısının bir önceki yıla göre 16 bin kişi artarak, 118 bin kişiye çıktığını belirtti.
İşsizlik oranı bir önceki yıla göre 1,3 puanlık artışla yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleşirken, aynı yıl tarım dışı işsizlik oranının yüzde 12,1'e ulaştığını bildiren Çandır, "Türkiye geneli 2015 işsizlik oranının yüzde 10,3 olduğu düşünüldüğünde, bölge oranın nispeten daha iyi görünüme sahip olduğu düşüncesi akıllara gelebilir ancak şu da bir gerçeklik ki işsizlik sadece istatistiki rakamdan ibaret değildir." ifadesini kullandı.
Çandır, Rusya ile yaşanan krizin, lokomotifi tarım ve turizm olan Antalya ekonomisi üzerindeki etkileri olduğunu, işsizlik rakamlarının daha da artacağı endişesi taşıdıklarını bildirdi.
Turizm sektöründe faaliyet gösteren kimi işletmelerin, 2016'da zorunlu olarak faaliyet durdurma ya da yavaşlatma durumunda olduklarını ifade ettiklerini aktaran Çandır, "Eğer yeni pazarlar bulunmazsa turizm sektöründe ve bu sektörü besleyen tarım sektöründe istihdam edilen bireylerin bir kısmı 2016 yılında da işsiz kalma riskiyle karşı karşıya. Bu nedenle vakit kaybetmeden sektörlerin direncini artırıcı ve iyileştirici tedbirlerin alınması kaçınılmaz." değerlendirmesinde bulundu.
İşsizliğin ekonomik olduğu kadar sosyal olguları da barındırdığına dikkati çeken Çandır, ekonomi politikasının yapıcı ve uygulayıcılarının reçetesinde mutlaka işsizlikle mücadelenin yer alması gerektiğini belirtti.
Batı Akdeniz Bölgesi genelinde geçen yıl tarım sektöründe çalışan sayısının azaldığını vurgulayan Çandır, tarımdaki kaçışa rağmen istihdam edilen her 4 kişiden 1'inin tarımda yer aldığının altını çizdi.
Çandır, bölgede tarım dışı sektörlerde çalışan sayısının 20 bin kişi arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bölgede istihdam edilenlerin yüzde 25,1'i tarım, yüzde 14,9'u sanayi, yüzde 60'ı ise hizmetler sektöründe yer almakta ve bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 2,6 puan azalırken, hizmet sektörünün payı 2,3 puan, sanayi sektörünün payı ise 0,3 puan artmış durumda. Rakamlar gösteriyor ki sanayi sektöründeki istihdam sabit kalırken tarım sektöründeki istihdam hizmet sektörüne kaymış durumda. Yani 2015'te tarımdan ve topraktan kopmalar yaşanmış. Antalya, Burdur, Isparta illerinde ülke genelinden daha yüksek ücret almalarına karşın bireyler tarımdan kaçmış ve tarımı terk etmiş."
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfının (TEPAV) Tarımsal İzleme Bülteni'ndeki verilere göre 2015'te Batı Akdeniz'de 3 bin 740 çiftçinin toprağı terk ettiğini belirten Çandır, özellikle Antalya'nın, Türkiye'de son bir yıllık sürede çiftçi sayısının en fazla gerileyen iller arasında yer aldığını ifade etti.