• Haberler
  • Memur
  • Dışişleri Bakanlığı 200 aday meslek memuru alacak

Dışişleri Bakanlığı 200 aday meslek memuru alacak

Giriş sınavı başvuruları 16 Ağustos 2024 Cuma günü saat 09:00'da başlayacak ve 10 Eylül 2024 Salı günü saat 14:00'te sona erecek.

Dışişleri Bakanlığı, 200 Aday Meslek Memuru istihdam edecek. Giriş sınavı başvuruları 16 Ağustos 2024 Cuma günü saat 09:00'da başlayacak ve 10 Eylül 2024 Salı günü saat 14:00'te sona erecek. Başvurular, e-Devlet üzerinden “Dışişleri Bakanlığı - Kariyer Kapısı Kamu İşe Alım” hizmeti veya “Kariyer Kapısı” internet adresi üzerinden elektronik ortamda yapılacak. Posta ile veya diğer şekillerde yapılan müracaatlar kabul edilmeyecek.

Meslek Memurları, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca, Bakanlığın görevleri çerçevesinde Türk dış politikasının oluşturulmasına katkı veren, icrasında görev, yetki ve sorumluluk üstlenen ve temsil görevi icra eden memurlardır. Yabancı devletlerle ve uluslararası kuruluşlarla yürütülen ikili ve çok taraflı ilişkilerin siyasi, ekonomik, stratejik, askerî ve kültürel boyutları ile uluslararası hukuk konularını takip ve analiz ederler. Dış politikanın ve milli dış güvenlik siyasetinin oluşturulmasına yönelik gerekli girdileri sağlarlar ve belirlenen dış politika çerçevesinde uygularlar. Meslek Memurluğu hakkında ayrıntılı bilgiye Bakanlığın internet sitesinden erişmek mümkün.

Giriş sınavındaki nihai başarı sıralamasına göre, Aday Meslek Memuru ünvanıyla atama yapılabilecek azami kadro sayısı 200’dür. Giriş sınavını kazananların atamaları, varsa müktesep maaş dereceleri de göz önünde bulundurularak, genel idare hizmetleri sınıfından 7 ila 9. derece kadrolara yapılacak Giriş sınavına ilişkin düzenlemeler Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 6004 Sayılı Kanun ve Dışişleri Bakanlığı Sınav Yönetmeliği’nde yer almaktadır. Giriş sınavının yazılı aşaması 28 Eylül 2024 tarihinde Ankara’da yapılacak. Yazılı aşamada başarılı olan adaylar için muhakeme/analiz yetenek testi ve sözlü sınav düzenlenecektir. Testin ve sözlü sınavın yeri ile tarihi bilahare bildirilecek.

Sınava başvurabilmek için adayların Türk vatandaşı olması, 01.01.2024 tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olması (01.01.1989 ve daha sonra doğmuş olanlar), yurt içindeki veya YÖK tarafından denkliği onaylanmış yabancı üniversitelerin belirli bölümlerinden mezun olması gerekmekiyor. Sosyal bilimler veya mühendislik fakültelerinde en az dört yıllık lisans eğitimi diplomasına sahip olan adaylar da belirli şartlarla başvurabilir.

Aday Meslek Memurluğu sınavına başvurulabilecek yabancı diller ve asgari YDS/e-YDS puanları, atama yapılabilecek azami kadro sayıları ve yazılı sınava kabul edilecek aday sayıları tabloda belirtildi. İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Almanca, Rusça, Arapça, Farsça, Çince, Japonca, İtalyanca, Yunanca, Ermenice, Portekizce ve İbranice dillerinde sınav yapılacaktır. Puan eşdeğerliği ÖSYM tarafından saptanmış uluslararası yabancı dil sınavlarından alınan puanlar da değerlendirilecektir. Yazılı sınava kabul edilecek adaylar, her bir kategori için ayrı bir liste halinde YDS/e-YDS veya eşdeğer yabancı dil puanlarına göre belirlenecek. Asgari dil puanına sahip olmak sınava katılma hakkını garanti etmiyor.

Yazılı sınav, yabancı dilde kompozisyon, Türkçeden yabancı dile çeviri ve Türkçe kompozisyon bölümlerinden oluşacaktır. Yazılı sınavda başarılı sayılmak için her bir bölümden en az 60 puan alınması ve tüm bölümlerin puanlarının aritmetik ortalamasının en az 70 olması gerekiyor. Yazılı sınavın Türkçe kompozisyon dışındaki bölümleri başvuru yapılan yabancı dilde düzenlenecek. Yazılı sınava girilen yabancı dile ek olarak başka yabancı dil veya dilleri bilen adaylar, bu dillerdeki başarı seviyelerine göre yazılı sınavda ilave puan alabilecekler.

Yazılı sınav sonuçları Bakanlık internet sitesinde ilan edilecek ve adaylar başarı durumlarını Kariyer Kapısı Platformu’ndan takip edebilecekler. Sözlü sınavda adaylar, Bakanlığın görevleri ve çalışmalarıyla ilgili konulardaki alan bilgisi, analiz, muhakeme, kavrayış, temsil görevine ilişkin nitelikler ve yeterlilik, genel kültür düzeyi, Türkçe ve yabancı dilde ifade yeteneği ile genel davranış ve tepkilerinin meslek gereklerine uygunluğu açısından değerlendirilecektir. Sözlü sınavda geçer not 100 üzerinden 70.

Başvuruların elektronik ortamda yapılması, istenilen belgelerin başvuru süresi içinde sisteme yüklenmesi ve başvurunun eksiksiz tamamlanması önem taşıyor. Başvuruların iptal/onay durumları Kariyer Kapısı platformu üzerinden takip edilebilecek ve başvuru işleminin hatasız ve eksiksiz yapılmasından adaylar sorumlu olacak. Sınav sürecinin her aşamasında doğru beyanda bulunmak zorunlu. Yanıltıcı beyanda bulunan adayların tüm hakları iptal edilecek. 

İlave bilgi için Dışişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü ile iletişime geçilebilir.

Kategori No Yabancı Dil Kategorisi Asgari YDS Puanı Kontenjan Yazılı Sınava Kabul Edilecek Aday Sayısı
1 İngilizce 80 130 2600
2 Fransızca 75 16 320
3 İspanyolca 75 12 240
4 Almanca 75 8 160
5 Rusça 75 8 160
6 Arapça 75 8 160
7 Farsça 75 6 120
8 Çince 75 2 40
9 Japonca 75 2 40
10 İtalyanca 75 2 40
11 Yunanca 75 2 40
12 Ermenice 75 2 40
13 Portekizce 75 1 20
14 İbranice 75 1 20

Toplam kontenjan: 200

Yazılı sınava kabul edilecek toplam aday sayısı: 4000

Bakmadan Geçme