Dışişleri Bakanlığı'nda yapısal dönüşüm

Dışişleri Bakanlığında yeni vizyon doğrultusunda kurumsal, idari, teknik ve fiziki alanlarda kapsamlı bir yapısal dönüşüme gidildi.

Dışişleri Bakanlığı, yeni vizyonu doğrultusunda kurumsal, idari, teknik ve fiziki alanlarda kapsamlı bir yapısal dönüşüme gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye'nin diplomatik önceliklerine uygun yeni genel müdürlükler oluşturuldu. Özellikle vize ve göç işlemleri, insani yardımlar, İran ve Irak dosyaları, arabuluculuk ve bilim diplomasisi gibi konulara özel bir odaklanma yapıldı. Bakanlık, uluslararası ilişkilerde hızlı ve etkili çalışmayı sağlamak, Türkiye'nin güçlü diplomatik ağını yansıtmak ve yurtdışındaki vatandaşların haklarını korumak amacıyla bu yapısal reformu hayata geçirdi. Yapılan değişikliklerle birlikte Dışişleri Bakanlığı'nın çalışmaları daha bütüncül ve koordineli bir şekilde yürütülecek.

Sabah gazetesinden Betül Usta'nın haberine göre, Bakanlık yeni vizyonu doğrultusunda kurumsal, idari, teknik ve fiziki koşullarda iyileştirmeler gerçekleştiriyor. Dış ilişkilerde hızlı, verimli ve etkili çalışmaya olanak sağlamak adına yapısal reformlar hayata geçirildi. Resmi Gazete'de dün yayımlanan 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye'nin diplomatik önceliklerine uygun yeni genel müdürlükler oluşturuldu. Özellikle vize ve göç işlemleri, insani yardımlar, İran ve Irak dosyaları, arabuluculuk ve bilim diplomasisi gibi konulara özel bir odaklanma yapıldı.

Türkiye'nin Güçlü Diplomatik Ağı

Kararname ile Türkiye'nin güçlü diplomatik ağını yansıtacak bir yapılanma öngörüldü. Bölgesinde ve ötesinde refahı, istikrarı ve güvenliği genişletme, dış ilişkilerin kurumsallaşmasını güçlendirme, sistemin dönüşümüne katkı sağlama ve Türkiye'nin menfaatleriyle birlikte yurtdışındaki vatandaşların hak ve çıkarlarının en etkin biçimde koruma hedefleri yeni modelin öncelikleri olarak belirlendi.

Bölgesel ve Stratejik Odaklanma

Yeni düzenlemeyle Dışişleri'nde genel müdürlüklerin sayısı artırıldı. Her coğrafyaya ve stratejik öneme sahip ülkelere yönelik ayrı genel müdürlük yapısı hedeflendi. Amerika ile Latin Amerika ayrılarak Latin Amerika Genel Müdürlüğü kuruldu. Güney Asya Genel Müdürlüğü bünyesinden İran ve Irak konuları ayrılarak İran-Irak Genel Müdürlüğü oluşturuldu. Orta Asya ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Müdürlüğü ile yakın coğrafyaya verilen önem ve TDT'na yönelik öncelikler, bakanlık yapılanmasına yansıtıldı.

Vize ve Göç İşlemlerinde Yeniden Yapılanma

Konsolosluk Hizmetleri ve Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Genel Müdürlüğü ile Göç Politikaları ve Vize İşlemleri Genel Müdürlüğü vatandaşa daha hızlı hizmet verebilmek ve koordinasyonu güçlendirebilmek adına yeniden yapılandırıldı. Vize ve göç işlemleri tek bir genel müdürlüğün sorumluluk alanına alındı.

Bilim Diplomasisi Kurumsallaşıyor

Bilim ve Teknoloji Politikaları Genel Müdürlüğü, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek uluslararası ilişkilere olan etkisini analiz edecek. Küresel düzenlemeleri ve mevzuatı izleyerek Türkiye'nin politikalarıyla karşılaştıracak ve milli menfaatler doğrultusunda gereken düzenlemeler için inisiyatif alacak. Bilim diplomasisinin giderek yaygınlaşan rolü bu sayede kurumsallaştırılacak.

İnsani Yardımda Marka Oluşturma

Uzmanlaşmaya yönelik bir yaklaşımla genel müdürlükler ve bünyesindeki birimler, bölgenin farklı alanlarına odaklanacak şekilde düzenlendi. İnsani ve Teknik Yardımlar Genel Müdürlüğü, doğal afetler ve salgınlarla ilgili işbirliği konularının eşgüdümünü sağlayacak, Türkiye'ye gelen ve Türkiye'den giden insani yardımları koordine edecek ve Türkiye'nin bölgesel kalkınma ve insani yardım konularında proaktif politikalarını sahaya yansıtacak.

Hızlı ve Etkin İletişim Stratejileri

Enformasyon Genel Müdürlüğü, Kamu Diplomasisi ve Stratejik İletişim Genel Müdürlüğü olarak düzenlendi. Zamanın ruhuna ve şartlarına uygun şekilde dış ilişkilerle kamu diplomasisi ve stratejik iletişim çalışmaları, ilgili kurumlarla koordineli şekilde yürütülecek. Bakanlık Sözcülüğü Kamu Diplomasisi ve Stratejik İletişim'den ayrı bir yapı olarak değerlendirildi. Bakanlık çalışmalarını en doğru ve hızlı şekilde kamuoyu ile paylaşmak için yetkin bir birim oluşturuldu.

Arabuluculukta uzmanlık

Uluslararası Arabuluculuk Genel Müdürlüğü ile bakanlık bünyesinde yıllardır yürütülen arabuluculuk çalışmaları ayrı bir çatı altında ve hedef odaklı hale getirilecek.

Bütünsel bakış

Dış ilişkiler; ekonomi, siyaset, ticaret, enerji, kültür, sağlık, güvenlik, savunma, teknoloji gibi konulardan oluşan bir bütün olarak görülerek "İkili siyasi işlerden sorumlu genel müdürlükler" bu başlıkların tamamıyla ilgilenecek biçimde yeniden adlandırıldı. Genel Müdürlüklerin isimleri "İkili İlişkiler Genel Müdürlükleri" olarak değiştirildi.
 

Bakmadan Geçme