- Haberler
- İşçi
- DİSK-AR: Cumhurbaşkanı yetkisini kullanırsa 2025 ilk gelir vergisi dilimi 237 bin TL olabilir
DİSK-AR: Cumhurbaşkanı yetkisini kullanırsa 2025 ilk gelir vergisi dilimi 237 bin TL olabilir
Araştırma, 2024 yılı gelir vergisi tarifesinin ilk diliminin 110 bin TL olarak belirlendiğini ve yüzde 43,93'lük yeniden değerleme oranı ile 2025 yılı için bu dilimin 158 bin TL'ye çıkacağının öngörüldüğünü ortaya koyuyor
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Merkezi (DİSK-AR), "Vergi Tarife Dilimleri" araştırmasını yayımladı. Araştırma, 2024 yılı gelir vergisi tarifesinin ilk diliminin 110 bin TL olarak belirlendiğini ve yüzde 43,93'lük yeniden değerleme oranı ile 2025 yılı için bu dilimin 158 bin TL'ye çıkacağının öngörüldüğünü ortaya koyuyor. Ancak araştırma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu konuda daha fazla yetki tanınması gerektiğini belirterek, vergi dilimlerinin artırılması için Cumhurbaşkanının yetkisini kullanması çağrısında bulundu.
DİSK-AR'a göre, Cumhurbaşkanı'nın Gelir Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu'ndan aldığı yetkiye dayanarak, mevcut tarifeyi yarısına kadar artırma yetkisi bulunuyor. Bu durumda, 2025 yılında ilk gelir vergisi dilimi, 158 bin TL yerine 237 bin TL olabileceği ifade ediliyor.
Araştırmada, 2000 yılından bu yana vergi dilimlerinin yeniden değerleme oranına paralel olarak güncellenmesi gerektiği, aksi takdirde 2025 için ilk dilimin 415 bin TL olması gerektiği vurgulandı. DİSK-AR, çalışanların üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi için adil bir vergi sisteminin şart olduğunu belirtiyor. Ayrıca, yüksek enflasyon ve artan vergi yükü nedeniyle ücretlilerin alım gücünün ciddi şekilde düştüğü, vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesinin bu kayıpları kısmen azaltabileceği ifade ediliyor.
DİSK-AR araştırmasında gelir vergisi tarifesinin adaletli bir şekilde düzenlenmesi için şu taleplerde bulunuldu:
"Gelir vergisi tarife dilimleri, yeniden değerleme oranında (asgari ücret artışından az olmamak kaydıyla) artırılmalıdır. Asgari ücret istisnası vergiden değil, matrahtan indirim yoluyla uygulanmalıdır. Asgari ücret sonrası ilk gelir vergisi tarife oranı yüzde 10’a düşürülmelidir. Ayrıca, işverenlere uygulanan SGK prim desteği, çalışanlara da uygulanmalıdır."
Bakmadan Geçme





