Doğalgazda indirim kararı yargıya taşındı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İGDAŞ, EPDK'nın İstanbul'da doğalgaz fiyatlarında yüzde 12,13 oranında yaptığı indirim kararını yargıya taşıdı.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin doğalgaz dağıtım şirketi İGDAŞ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yüzde 12,13 oranındaki doğalgaz indirimi kararını yargıya taşıdı.

EPDK, 2022 yılı sonunda İstanbul dahil tüm bölgelerde doğalgaz sistem kullanım bedellerinde güncellemeye giderek yüzde 56,8 oranında bir indirim kararı aldı. Bu kararın ardından, 1 Ocak 2023 itibarıyla İstanbul'da doğalgaz fiyatlarında yüzde 12,13 oranında indirim yapıldı. Bu indirim, yaklaşık 5,7 milyon abonenin faturalarına yansıyarak toplamda 7,7 milyar liralık bir tutara denk geldi.

Ancak İGDAŞ, EPDK'nın belirlediği bu indirime itiraz ederek konuyu yargıya taşıdı. İGDAŞ’ın dava dilekçesinde, sistem kullanım bedellerinin hesaplanmasında işçilik maliyetlerinin dikkate alınmadığı, İGDAŞ işçilerinin sendikalı olduğu ve bu nedenle maliyetlerin diğer doğalgaz dağıtım şirketleri ile kıyaslanmasının doğru olmadığı savunuldu. İşçi giderlerinin sendikalı işçilerle yapılan toplu iş sözleşmeleri nedeniyle daha yüksek olduğu vurgulandı.

EPDK ise savunma dilekçesinde, İGDAŞ’ın çalışanlarının sendikalı olmasının tarife belirlenmesinde hukuki bir dayanak oluşturmadığını belirterek, İGDAŞ’ın abone sayısının fazlalığı nedeniyle hizmetin kesintiye uğramaması için her türlü kolaylığın sağlandığını ifade etti. Ayrıca EPDK, indirim kararının hukuki olduğunu savundu ve mahkemenin vereceği kararın beklendiğini açıkladı.

Yargı süreci devam ederken, İstanbul’daki doğalgaz aboneleri ve ilgili kurumlar bu gelişmenin nasıl sonuçlanacağını merakla bekliyor.

Bakmadan Geçme