• Haberler
  • Emekli
  • Doğum borçlanması emekli aylığını nasıl etkiler?

Doğum borçlanması emekli aylığını nasıl etkiler?

Bu borçlanma, prim günü eksiği bulunanlar için avantajlı olabilirken, prim günü tam olanlar için emekli aylığını artırmaya genellikle fayda sağlamaz, hatta bazı durumlarda maaşta düşüşe neden olabilir.

Askerlik ve doğum borçlanmaları, çalışanın emeklilik prim günlerini tamamlaması açısından avantaj sağlar; ancak, emekli aylığını artırmak için borçlanma yapmanın her zaman olumlu sonuç vermediğini unutmamak gerekir. Ahmet Kıvanç, Habertürk okurlarının bu konuda en çok merak ettiği soruları yanıtladı.

SSK’lı bir çalışan, doğum borçlanması yaparak emekli aylığını artırmayı düşünüyorsa, doğum yapılan dönemin emeklilik hesabına nasıl yansıdığını göz önünde bulundurmalı. Örneğin, 2000 yılından önce doğan bir çocuk için yapılan borçlanma, emekli aylığına daha fazla katkı sağlarken, 2008 sonrası doğumlar için yapılan borçlanmalarda bu katkı çok daha düşük seviyede oluyor. Benzer durum, askerlik borçlanmasında da geçerli; askerlik dönemi 2000 öncesine denk geliyorsa, yapılan borçlanma emekli aylığına daha olumlu etki edebiliyor.

2024 yılı itibarıyla doğum ve askerlik borçlanmalarında günlük en düşük prim tutarı 213,36 TL, en yüksek tutar ise 1.600,20 TL olarak belirlenmiştir. Bir çocuk için 360 günlük doğum borçlanması yapıldığında en düşük ödenecek tutar 76.809,60 TL, en yüksek ise 576.072 TL olarak hesaplanıyor.

Emekli olabilmek için prim gün sayısı eksik olanlar açısından borçlanma avantajlı olabilir. Fakat burada, en eski doğum tarihine sahip çocuk için borçlanma yapmanın daha yararlı olacağı ve mümkünse yalnızca en düşük prim tutarı üzerinden ödeme yapılması gerektiği vurgulanıyor. Prim gün eksiği olmayanların ise doğum borçlanması yapmalarının emekli aylığını artırmak açısından fayda sağlamayabileceği belirtiliyor.

Kıvanç, emeklilik planlaması yapanlara, özellikle prim gün eksiği olmayan çalışanlara doğum veya askerlik borçlanması yapmamalarını öneriyor. Borçlanmanın etkisi kişiden kişiye değişebildiğinden, borçlanma kararı vermeden önce uzmanlardan görüş almakta fayda var.

Bakmadan Geçme