• Haberler
  • İşçi
  • Dokuz başlıkta sigortalıların bilmesi gereken hayati konular

Dokuz başlıkta sigortalıların bilmesi gereken hayati konular

Sigortalıların bilmesi gereken hayati konuları dokuz başlıkta açıklamaya çalışacağız.

1- İş kazası nedeniyle geçici iş göremezlik geliri almakta iken aynı zamanda analık geçici iş göremezlik ödemeği alabilir miyim?

Bu gibi iş görmezlik durumlarının çakışmasında en yüksek olanı ödenmektedir.

2- Emzirme ödeneğinden erkek sigortalıları da faydalanabilir mi?

Erkek sigortalılar da emzirme ödeneğinden faydalanabilmektedirler. Bunun için son bir yıl içerisinde 120 günlük prim gün sayılarının olması ve eşlerinin sigortalı olmaması gerekmektedir.

3- İşten ayrıldıktan sonra doğum olayının gerçekleşmesi durumunda emzirme ödeneği alınabilir mi?

Sigortalının işten ayrıldığı tarihten itibaren 300 gün içerisinde doğum olayı gerçekleşir ve 15 aylık dönemde 120 günlük prim gün sayısı olanlar da emzirme ödeneğinden faydalanabilirler.

4- Bağ-Kur sigortalıları da emzirme ödeneği alabilir mi?

Evet alabilirler. 5510 sayılı Kanun ile emzirme ödeneğinden Bağ-Kur sigortalıları da faydalanabilmektedirler. Bu sigortalıların Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması gerekmektedir.

5- Emeklilerde emzirme ödeneği alabilirler mi?

5510 sayılı Kanun ile emekli aylığı alan kimseler de emzirme ödeneği alabilirler.

6- 3 yıl önce iş yerinde çalışmakta iken, ayağıma demir parçası düştü. Hastanede iş kazası olduğunu söylemedim. Şimdi ayağımda arıza meydana geldi. İş kazası haklarından faydalanabilir miyim?

İş kazası sigortası yardımlarından yararlanabilmek için her hangi bir zaman aşımı süresi bulunmamaktadır. Sadece işverenlerin iş kazasını, kazanın meydana geldiği günden sonraki 3 iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda sigortalıların sağlık tesislerinde muhakkak iş kazası geçirdiğini beyan etmeleri gerekmektedir. Kazanın olduğu gün itibariyle her hangi bir sorun yaşamamış olsa bile, daha sonradan çıkabilecek arıza durumlarında faydalanabilmek için geçirilen kaza gerek sağlık tesislerine gerekse Sosyal Güvenlik Kurumu ünitelerine bilgi verilmelidir.
Bu durumda öncelikli olarak, en yakın soysal güvenlik il müdürlüğüne / sosyal güvenlik merkezine müracaatta bulunarak iş kazası tespitinin yapılması sağlanmalıdır. Zamanında bilgi verilmediği için iş kazasının tespiti biraz zaman alacaktır.

7- Berber dükkanında çırak olarak çalışmakta iken elimi kestirdim. 10 günlük istirahat raporu aldım. Tedavi olduğum sağlık tesisinde durumu anlattım. İş verenim de iş kazası bildiriminde bulundu. İş göremezlik ödeneği alabilir miyim? Kaç günlük iş göremezlik ödeneği alırım?

3308 sayılı Kanuna tabi çıraklar da iş kazası sigortasından faydalanabilmektedir. İş kazasında istirahatli olunan günün tamamı için ödenek ödendiğinden, 10 günlük ödenek alabilirsiniz.

8- Belediye otobüsü ile iş yerine giderken yolda kaza geçirdim. İş kazası haklarından faydalanabilir miyim?

5510 sayılı Kanuna göre işverenin temin ettiği bir araç ile iş yerine gidiş ve geliş sırasında uğranılan kaza, iş kazası sayılmaktadır. Belediye otobüsü veya şehir içi ulaşım araçları bu kapsamda değerlendirilmediği için iş kazası olarak kabul edilmemektedir.

9- İstanbul'da bir firmada şoför olarak çalışmakta iken, şehirlerarası yolda meydana gelmiş olan trafik kazasına yardım etmek için aracımdan indiğim sırada meydana gelen yeni bir trafik kazasında mağdur oldum. İş kazası sigortasından faydalanabilir miyim?

Yararlanabilirsiniz. Trafik kazasında yardımda bulunmak yasal bir yükümlülük olduğu kadar bir vatandaşlık borcu aynı zamanda bir dayanışmadır.

Bakmadan Geçme