• Haberler
  • Aktüel
  • Dolarda gerileme: Coni'nin parası nereye doğru kayıyor?

Dolarda gerileme: Coni'nin parası nereye doğru kayıyor?

Doların 33,99 TL seviyesine gerilediği bu hafta, Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında eşzamanlı düşüş yaşandı.

Doların 33,99 TL seviyesinde seyrettiği bu hafta, Döviz Tevdiat Hesapları ve Kur Korumalı Mevduatlarda aynı anda düşüş yaşandı.

Dolarda uzun süredir gözlenen dalgalı seyir, Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki değişimlerle dikkat çekici bir hal aldı. 7 haftadır yükselen döviz hesapları, ilk kez hem DTH hem de KKM'de aynı anda geriledi. 

Dolardaki Son Durum

6 Eylül 2024 itibarıyla dolar bankalar arası piyasalarda 33,99 TL’den işlem görmeye başladı. Kapalıçarşı’da ise dolar 33,91-34,01 TL bandında alım satım işlemleriyle karşılık buluyor. Piyasa uzmanları, kısa vadede doların 33,93 destek, 34,08 ise direnç seviyelerini izliyor. Euro ise yeni güne 37,81 TL ile giriş yaptı.

DTH ve KKM Geriledi

5 Temmuz’dan bu yana artış gösteren Döviz Tevdiat Hesapları (DTH), son haftada 1,26 milyar dolarlık bir düşüşle dikkat çekti. Özellikle tüzel kişilerin döviz hesaplarından çıkış yaptığı gözlendi. Aynı dönemde Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında da çözülme sürdü ve 24,8 milyar TL’lik çıkış gerçekleşti. KKM hesaplarının toplam büyüklüğü ise 1,59 trilyon TL sınırına geriledi.

Nakit Akışında Yeni Yön

Son haftalardaki bu çözülme, piyasalardaki faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi ve ekonomi yönetimine dair belirsizliklerin azalmasıyla ilişkilendiriliyor. DTH ve KKM'den çıkan paranın büyük kısmının TL mevduat, konut ve otomobil alımı ile dış ticaret işlemlerine yöneldiği belirtiliyor. Dövize olan ilginin azalması ve TL'nin güçlendirilmesi için alınan yeni önlemler de çözülmeyi tetikledi.

Uzmanlar, döviz hesaplarında yaşanan bu çözülmenin kısa vadede TL'nin değer kazanmasına ve piyasalarda istikrar sağlanmasına katkı sunabileceğini belirtiyor.

Bakmadan Geçme