DSÖ'ye Zika virüsü için acil önlem çağrısı
Bilim adamları, Dünya Sağlık Örgütü'nün, neredeyse tüm Amerika kıtasını etkisi altına alan Zika virüsüne karşı acil önlem almasını istedi.
Amerikalı bilim adamları, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ), kusurlu doğumlara neden olduğu sanılan ve neredeyse tüm Amerika kıtasını etkisi altına alan Zika virüsüne karşı acil önlem alma çağrısında bulundu.
BBC'de yer alan habere göre, 'Journal of the American Medical Association' dergisi için yazı kaleme alan ABD'deki Georgetown Üniversitesi'nden Öğretim Üyeleri Prof. Daniel Lucey ve Prof. Lawrence Gostin, Zika virüsünü 'evrensel potansiyel patlayıcı' şeklinde nitelendirdi.
DSÖ'nün Ebola salgınından ders çıkarması ve uzmanlardan oluşan acil bir komite kurması gerektiğini belirten Lucey ve Gostin, yazısında şu ifadelere yer verdi:
'Halk sağlığı ile ilgili uluslararası öneme sahip, olağanüstü hal ilan etmek için gereken şartlar hakkında DSÖ genel müdürünü bilgilendirecek acil komite kurulmalı. Komitenin kuruluş süreci, uluslararası ilgiyi harekete geçirecektir.'
'Ebola'da yaşanan tekrarlanmasın' çağrısı
DSÖ'nün Ebola ile mücadelede erkenden önlem almamasının binlerce kişinin hayatına mal olduğunu ifade eden Lucey ve Gostin, aynı felaketin Zika virüsü konusunda da yaşanmaması için DSÖ'yü acil önlem almaya davet etti.
Lucey ve Gostin, Zika virüsü aşısının testlerine iki yıl içinde başlanabileceğine ancak ilaç düzenleme kurullarının onayından geçmesi gerektiği için aşının dünyada kullanılmaya başlamasının en az 10 yıl alabileceğine işaret etti.
ABD Başkanı Barack Obama da Zika virüsüyle ilgili ulusal güvenlik ekibiyle yaptığı toplantının ardından salgına karşı acil eylem çağrısında bulunmuştu.Öte yandan, Ekvador'da 4. Latin Amerika ve Karayipler Topluluğu Zirvesi'nde konuşan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Latin Amerika ülkelerini Zika virüsü ile mücadelede birlik olmaya çağırdı. Rousseff, hastalıkla ilgili bilgilerin paylaşılmasının, hastalığın mağlup edilmesinin tek yolu olduğunu belirtti.
Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. DSÖ, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da Zika virüsünün görüldüğünü bildirmiş ve yayılmaya devam ettiği konusunda uyarıda bulunmuştu. www.memur5.com