- Haberler
- Memur
- Eğitim-Bir-Sen, MEB'den mevzuata aykırı yer değişikliği uygulamasının bu yıl da devamını istedi
Eğitim-Bir-Sen, MEB'den mevzuata aykırı yer değişikliği uygulamasının bu yıl da devamını istedi
Memur-Sen konfederasyonuna bağlı Eğitim-Bir-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan geçmiş yıllardaki mevzuata aykırı yer değişikliği uygulamalarının bu yıl da uygulanmasını talep etti.
Memur-Sen konferasyonuna Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen), Milli Eğitim Bakanlığından (MEB) ilginç bir talepte bulundu. Sendika, daha önce mazeret nedeniyle yer değişikliği talepleri karşılanamayan öğretmenler için, Bakanlık tarafından il ya da ilçe emri uygulanarak doğacak mağduriyetlerin önlenmesini istedi. Eğitim-Bir-Sen, geçmiş yıllarda mevzuata aykırı olarak yapılan uygulamaların bu yıl da tekrarlanmasını ve benzer mağduriyetlerin giderilmesini talep etti.
Sendikanın talebi doğrultusunda, Bakanlık tarafından 2024 yaz tatili döneminde öğretmenlerin aile birliği, sağlık, can güvenliği ve diğer mazeretler nedeniyle yer değişikliklerinin kişisel tercihlerine göre yapılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, bu düzenlemenin mümkün olmaması halinde eğitim kurumlarının ihtiyacı çerçevesinde il içi yer değişikliği işlemlerinin valiliklerce yapılması ve yetki devri yapılması gerektiği ifade edildi.
Eğitim-Bir-Sen'in talebinde, mazeretlere dayalı yer değişikliklerinin iller arası ve il içi olarak ayrı ayrı yapılması ve il içi yer değişikliklerinde sıra uygulamasına geri dönülmesinin mağduriyetleri önleyeceği vurgulandı. Sendika, geçmiş yıllardaki tecrübenin, uygulamanın eğitim-öğretime olumsuz bir etkisinin olmayacağını ortaya koyduğunu ifade etti.
Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı ve Genel Sekreter Tufan Yılmaz imzalı yazı şöyle:
"19.08.2024
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
(Personel Genel Müdürlüğüne)
Genel Müdürlüğünüzce 2024 yaz tatili dönemi öğretmenlerin aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değiştirme sonuçları açıklanmıştır. Buna göre çok sayıda talebin karşılandığı görülmekle birlikte yine de talepleri karşılanmayan ve bu nedenle mağdur duruma düşecek çok sayıda öğretmen bulunmaktadır.
Bakanlık personel politikasının en büyük sorun alanının, yer değişikliği taleplerinin, adil, eşit, hukuka ve hakkaniyete uygun sonuçlar üretecek şekilde karşılanamaması olduğu görülmektedir. Bu amaçla “Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Süreci Tespitler ve Bir Model Önerisi” raporumuzda önerdiğimiz atama/yer değişikliği süreçlerinin yeniden düzenlenmesi sorunu büyük oranda çözüme kavuşturacaktır; mazeretli yer değiştirme taleplerini karşılamayan ve mağduriyetler üreten bu yer değiştirme süreci sonucunda başvurusu karşılanmayan öğretmenlerin, en azından bir defaya mahsus olmak üzere, il/ilçe emri uygulaması ile taleplerinin karşılanarak mağduriyetlerinin giderilmesi için ilgili Genel Müdürlük tarafından bir çözüm üretilmesi gerektiği düşünülmektedir.
İlgili yönetmelikte bir hüküm mevcutken gecikmeksizin il/ilçe emri uygulamasının hayata geçirilmesini beklemekteyiz. Bu durumun, yukarıda bahsi geçen yönetmeliğe uygun olarak, öğretmenlerin en kısa sürede atanarak mağduriyetlerinin giderilmesi adına yapılması gerektiği kanaatindeyiz.
Nitekim bu anlamda uzun zamandır sendikamız tarafından talep edilen ve son iki yıldır uygulanan il/ilçe emri uygulamasının bu yıl da uygulanması için Bakanlık ile görüşme yapılmış ve Bakanlık tarafından çalışmanın yapılacağı sendikamıza iletilmiştir.
Bu itibarla mazeretleri karşılanmayan ve yer değişikliği talepleri karşılanmayan öğretmenlerin, il/ilçe emri uygulaması kapsamına alınarak mağduriyetlerin giderilmesini ve gerekli çalışmaların ivedilikle yapılmasını talep ediyoruz.
Gereğini bilgilerinize arz ederiz."