• Haberler
  • Memur
  • EGM'de görevli memurlar için 35 maddelik tavsiye

EGM'de görevli memurlar için 35 maddelik tavsiye

Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görev yapan memurların sorunlarını ve çözüm önerilerinin ele alındığı çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı.

Türk Büro-Sen tarafından düzenlenen çalıştayda, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde (EGM) görevli memurların sorunları masaya yatırılarak çözüm önerileri geliştirildi. 14 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirilen çalıştayın sonuç bildirgesinde, memurların çalışma koşullarından özlük haklarına kadar birçok konu ele alınarak toplam 35 maddelik bir çözüm önerisi listesi sunuldu.

Sorunlara Kapsamlı Çözüm Önerileri

Çalıştay sonuç bildirgesinde, memurların uzun süredir dile getirdiği sorunlara yönelik çeşitli çözüm önerileri yer aldı. Öne çıkan maddeler arasında şu başlıklar dikkat çekiyor:

Çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve fazla mesai ücretlerinin artırılması,
Lojman ve sosyal haklar konusunda düzenlemeler,
Performansa dayalı ödüllendirme sisteminin adil şekilde uygulanması,
Kadro yetersizliklerinin giderilmesi,
Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının daha sık yapılması,
3600 ek göstergenin 1. dereceye gelen memurlar için uygulanması,
Psikolog ve sosyolog gibi meslek gruplarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi.

Sendikanın Talepleri Net

Türk Büro-Sen, bildirgede yer alan önerilerin hayata geçirilmesi için ilgili kurumlarla iş birliği yapılacağını ve sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı. Bildirgede “EGM’de görev yapan memurlar, kamu hizmetinin en kritik noktalarında çalışmaktadır. Onların sorunlarını görmezden gelmek, kamu hizmetini aksatmak demektir” ifadeler kullanıldı.

Psikolojik Destek ve Eğitim Önerileri

Bildirgede, özellikle EGM çalışanlarının psikolojik destek ihtiyaçlarına vurgu yapıldı. Çalıştayda, psikolog ve sosyologların hem teşkilat içindeki rollerinin güçlendirilmesi hem de moral ve motivasyonlarının artırılması için öneriler yer aldı. Bunun yanı sıra, hizmet içi eğitimlerin çeşitlendirilmesi ve bu meslek gruplarına akademik çalışmalar için kolaylık sağlanması gerektiği belirtildi.

Kadrolarda Adalet ve Liyakat Vurgusu

Çalıştayda, memurların kariyer gelişimleri için liyakat esaslı bir yapı oluşturulması gerektiği dile getirildi. Özellikle kadro atamalarında adil uygulamalar yapılması ve mevcut sınav sisteminde sözlü sınavların kaldırılması gerektiği vurgulandı.

Özel Güvenlik ve Sivil Memurlar için Yeni Düzenlemeler

EGM’nin farklı birimlerinde görev yapan memurların görev tanımları ve çalışma şartlarına yönelik öneriler de bildirgede yer aldı. Sivil memurların riskli görevlerinden dolayı emeklilikte de silah taşıma ruhsatına sahip olmaları gerektiği ifade edilirken, görevde yükselme sınavlarında belirlenen kadroların artırılması istendi.

Kreş ve Sosyal Haklar Konusunda Düzenleme Çağrısı

Memurların çocuk bakım ihtiyaçlarının karşılanması için kreş ve gündüz bakım evlerinin açılmasının önemine dikkat çekildi. Ayrıca, lojman tahsislerinde iyileştirmeler yapılması ve ekonomik şartlara uygun sosyal hakların geliştirilmesi gerektiği belirtildi.

Sonuç bildirgesinde yer alan önerilerle ilgili bakanlık ve diğer ilgili kurumlarla görüşmelerin başlatılacağı ve sorunların çözümü için somut adımların atılmasının talep edildiği açıklandı.


EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE GÖREVLİ MEMURLARIN SORUNLARINA YÖNELİK ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRGESİ


14 ARALIK 2024

1. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda 09.12.2016 tarih ve 29993 sayılı Resmi Gazete ile yapılan değişiklikler göz önüne alınarak, Meslek Yüksek Okulu ve Meslek Lisesi mezunlarına verilen “Teknisyen” ve “Tekniker” unvanlarının halihazırda durumları uygun olan “aşçı, teknisyen yardımcısı, berber, kuaför, terzi” vb. gibi kadrolarda çalışan, Devlet Memurlarına uygulanması ve bu kapsamda söz konusu personelin hizmet sınıflarının Teknik Hizmetler Sınıfına alınması.
2. Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılmasına yönelik olarak Bakanlık nezdinde çalışmalar yapılması ve müteakiben mevcut Yardımcı Hizmetler Sınıfına tabi memurların, eğitim ve öğretim durumlarına uygun hizmet sınıflarına alınmasının sağlanması.
3. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında istihdam edilen Devlet Memurları için 2018 yılında söz konusu kanunda yapılan değişiklikle geçici bir süre için tanınan eğitim ve öğretim durumlarına göre herhangi bir uygulamaya gerek kalmaksızın uygun kadro unvanlara atama yapılma hakkının Bakanlık nezdinde yapılacak girişimlerle bir kere daha tanınması. Söz konusu çalışmalara pozitif ayrımcılık kapsamında EKPSS ile atanan Yardımcı Hizmetler sınıfında çalışan engelli memurlar içinde yapılması.
4. 7068 sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkındaki Kanun kapsamında Bakanlık nezdinde yapılacak olan çalışmalar ile daraltılması, söz konusu kanun kapsamından idari personelin bu kapsamdan çıkarılması ve disiplin işlemlerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yürütülmesi.
5. Emniyet Teşkilatında görev yapan idari personele, Emniyet Hizmetleri Sınıfındaki personelde olduğu gibi “Fiili Hizmet Süresi Zammı” verilmesi için Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunulması.
6. Eğitim seviyesi ne olursa olsun, üst derecelerde yardımcı hizmetler sınıfı için eğitim durumlarına uygun kadro bulunmaması nedeniyle, öğrenim durumlarıyla eş değer derecelere yükselmeleri mümkün olamamakta ve söz konusu personel yeşil pasaport hakkından da faydalanamamaktadır. Bu durumun iyileştirilmesi kapsamında Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunulması.
7. 4736 sayılı kanun çerçevesinde düzenlenen ücretsiz seyahat kartlarının EGM merkez ve taşra teşkilatlarında görevli tüm memurları kapsayacak şekilde düzenleme yapılması maksadıyla Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunulması.
8. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavlarının bir takvime bağlanarak daha sık yapılmasının sağlanması, açılan kadroların sayılarının artırılması ve A Sınıfı kariyer uzmanlık kadrolarının da bu kapsama alınarak, kurum içerisinde liyakat özelliklerine haiz devlet memurlarının kariyer gelişimlerinin pozitif şekilde desteklenmesi.
9. Emniyet teşkilatında, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Dışındaki Görevli Personelin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelikte belirtilen Şef, Uzman, Sivil Savunma Uzmanı, Kimyager, Avukat, Mühendis ve Şube Müdürü gibi unvanlara atanabilmesi.

10. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı kapsamında icra edilen “Sözlü Sınavların” kaldırılması esas olmak ile beraber, sözlü sınavların kaldırılmasına ilişkin olarak yapılacak değişikliklerin yürürlüğe girmesine kadar “Emniyet Teşkilatında Emniyet Hizmetleri Sınıfı Dışındaki Görevli Personelin Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğinin 16. maddesinde değişiklik yapılacak şekilde, yazılı sınavda başarılı olan personelin istihdam edilecek kadro sayısının bir buçuk (1,5) katı kadar sözlü sınavlara katılımının sağlanması.
11. Sağlık sebepleri ile Emniyet Hizmetleri Sınıfından ayrılan personel için; mevcut sağlık durumlarını tam teşekküllü hastaneden iyileştiklerine dair alacakları sağlık raporları ile belgeleyenlerin pozisyonlarının yeniden gözden geçirilmesi ve bu kapsamda iyileştirmelerin personel lehine yapılması için gerekli mevzuat değişikliklerinin hayata geçirilmesi.
12. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavları için açılan kadrolarda mevcut personelin eğitim durumuna göre esneklik sağlanması, örnek olarak Elektrik Teknikeri kadrosu için yapılan başvurularda Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Yüksekokulu mezunlarının başvurularının da kabul edilmesi.
13. Emniyet Hizmetleri Sınıfında görevli personele verilen tazminatların (Asayiş, Terör, vb.) belirlenecek usul ve esaslara diğer devlet memurlarını da kapsayacak şekilde düzenleme yapılması için Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunulması.
14. EGM merkez ve taşra teşkilatında görevli idari personelin ilgili mevzuat çerçevesinde yaptıkları atama taleplerinin (naklen/becayiş/muvafakat vb.) memur tarafından belgeleri ile sunmuş oldukları mazeretlerin (eğitim, sağlık, aile bütünlüğü vb.) dikkate alınarak, memur lehine olumlu sonuçlanacak şekilde değerlendirilmesi.
15. EGM merkez ve taşra teşkilatında görevli idari personelin yaptıkları işin yeni göz önüne alınarak giyecek yardımlarının verilmesi, hali hazırda verilen giyecek yardımlarının ise günümüz ekonomik şartları doğrultusunda revize edilmesi.
16. 1.Dereceye gelen Devlet Memurlarının 3600 Ek göstergeye yükseltilmeleri hususunda bakanlık nezdinde girişimlerde bulunulması.
17. Yurt dışı geçici görevlendirmelerde emniyet hizmetleri sınıfı haricindeki diğer personelin de kadro oranlarının arttırılması.
18. Güçlendirilmiş tayin bedelinin emniyet hizmetleri sınıfı haricindeki diğer personeli kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi için Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunulması.
19. EGM merkez ve taşra teşkilatında istihdam edilen Emniyet Hizmetleri sınıfındaki personelin, kadro görevine uygun olarak çalıştırılarak, asıl görevlerinin yapılmasının sağlanması ve bu kapsamda Mali, Sosyal, Sağlık, Hukuk ve Teknik Birimlerde daha çok Emniyet Hizmetleri sınıfı dışındaki Devlet Memurlarının çalıştırılmasının sağlanması.
20. Unvan Bazlı Görev Tanım Formlarının/İç Yönetmeliklerin çağın gereklerine uygun olarak hazırlanıp, bütün personele tebliğ edilmesi, hâlihazırda personel sayısındaki azalma da dikkate alınarak bu kapsamda branşı ve görev tanımı dışında (Kimyager, Tekniker, Sosyal Çalışmacı, Mütercim, Mühendis, Sosyolog, Psikolog, Teknisyen Yardımcısı, Hizmetli, vb.) görevlendirmelerin yapılmaması.

21. Özel Güvenlik Sınavlarında gözetmen görevi ile alakalı gönüllü personelden Emniyet Hizmetleri Sınıfı, Genel İdari Hizmetler Sınıfı ve Teknik Hizmetler Sınıfı (Programcı) ile sınırlı tutulmaması, tüm hizmet sınıfına tabi personellerin görevlendirilmesi.
22. Emniyet Teşkilatında Emniyet Hizmetleri Sınıfı Dışındaki Görevli Personelin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 22. maddesinde açıkça yazılı olan, Görev grupları arasında veya aynı grup içerisindeki sınavsız geçişler ile alakalı olarak planlamaların 2025 yılı içinde yapılması.
23. Emniyet Teşkilatı Disiplin Kurullarının Çalışma Esas ve Yöntemlerine İlişkin Yönetmelik, Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliğine uygun hale getirilmesi ve disiplin kurullarında ‘varsa sendika temsilcisinin bulunması’ şeklinde düzenlenmesi.
24. İşyeri Sendika Temsilcisi Odası tahsisi ile söz konusu odalarda ayrıca sendikal faaliyetlerin paylaşılabileceği ilan panolarının bulundurulması için 2003/37 sayılı Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda ilgili merkez ve taşra teşkilatlarında kolaylık sağlanması.
25. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavları gibi sebeplerden dolayı sınıf, kadro değişikliği olan personellere oryantasyon eğitimlerinin verilmesi.
26. Sivil memurların kurum yapısı itibariyle emeklilikten sonra da risk altında olması sebebiyle görev süresince verilen silah taşıma ruhsatı uygulamasının haksız bir şekilde emeklilikte de devam ettirilmesinin sağlanması için Bakanlık nezdinde çalışmalar yapılması.
27. Avukatların çalışma şartlarının iyileştirilerek yer ve ekipman ihtiyaçlarının karşılanması, kurum avukatları için, mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak eğitimlere katılımlarında kolaylık sağlanması ve ayrıca avukatlara yardımcı olacak büro yazışmalarını yapacak ve dosyaların adliye sürecini takip edecek idari personelin istihdam edilmesi.
28. Sağlık sebepleri ile Sınıf Değişikliğine tabi olan personelin beden/ruh sağlığı gibi durumları ilgili birim amirleri tarafından özel olarak değerlendirilmesi, bedensel ve ruhsal olarak tam iyilik hali sağlanana kadar bu personele pozitif yaklaşım tarzı benimsenmesi; özellikle psikiyatrik hastalıklar sebebiyle hizmet sınıfı değişen personelin, hastalık derecesine bakılmaksızın her sene sağlık kurulu raporu alınma zorunluluğu yeniden değerlendirilerek bu kapsamda olan personelin malulen emekliğe sevk edilmeleri yerine çalışma hayatı içerisinde tutmaya azami özen gösterilmesi.
29. Sağlık sebebiyle Emniyet Hizmetleri Sınıfı iken Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçecek Emniyet Teşkilatı içerisinde kalan personel için, askerlik muafiyetindeki 10 yıl şartı konusunda gerekli esnekliğin gösterilmesi için Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunulması.
30. Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatlarında görevli Psikolog ve Sosyologların çalışma şartlarının iyileştirilmesi kapsamında;  

a. Emniyet Teşkilatında intihar olaylarında görülen artış sonrasında başlatılan düzenli bireysel görüşmelerde personelin psikolojik değerlendirmelerinin yapılması istenmektedir. Söz konusu çalışmaların amacına ulaşabilmesi için nitelikli personel sayısının bu kapsamda arttırılması, yapılan görüşme süresinin sadece psikolog ve sosyologlar tarafından belirlenmesi, görüşme sonucu hazırlanan raporlara psikologların ifadelerine riayet edilmesi bu ifadelere herhangi bir değişiklik yapılmaması. 

b. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Büro Amirliklerinin diğer kurumlardaki olduğu gibi hiyerarşik yapının dışında çıkarılarak “Psikolojik Danışma Merkezi” olarak sivilleştirilmesi.

c. Psikolog ve sosyologların kendilerine çoğunlukla mesleki sorunlarını aktaran ilgililere mesleki sorunları ortadan kaldırabilecek yetkileri olmadığı için yeterince yardımcı olmaması durumuna karşı psikolog ve sosyologların durum bildirir raporlarında yazdığı tavsiyelerin ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı tarafından değerlendirilmesi.


d. Teşkilat içerisinde mevcut psikolog ve sosyologların sayısının yeterli olmamasından dolayı mevcut personelin mazeret tayin taleplerinin olumsuz sonuçlanması.


e. Psikolojik Danışma birimlerinin daha önceleri olduğu gibi doğrudan bir üst makama bağlanması, aksi durumda meslek etiğine uygun olmayan gizlilik ilkesi ve bilmesi gereken prensibine aykırı uygulamalara sebebiyet vermesi.


f. Psikolog ve sosyologların mesleki gelişimlerinin sağlanabilmesi için kurum tarafından destek verilmesi, akademik çalışma yapmak isteyen personele kolaylık sağlanması.

g. Polis eğitim kurumlarından PMYO ve POMEM’de alanla ilgili (sosyal psikoloji, kitle yönetimi gibi) derslere eğitmen olarak psikolog ve sosyologların da katılmasının sağlanması.


h. Düzenli bireysel görüşmeler ve artan hizmet içi eğitim talepleri nedeniyle, diğer kurumlarda çalışan meslektaşları ve aynı kurumda çalışan birçok personelden daha yüksek performans göstermesi hususu göz önüne alınarak özellikle bu alanda çalışan psikolog, sosyolog ve ilgili diğer personelin moral motivasyonunu yükseltmek maksadıyla ödüllendirilmesi.
 

31. Emniyet Teşkilatında çalışan sağlık memuru, hemşire, psikolog, sosyolog, sosyal çalışmacı ve doktor unvanındaki çalışan personelin, Sağlık Bakanlığında olduğu gibi ek ödemelerden faydalandırılması için Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunulması.


32. POLSAN zorunlu üyelik yerine, gönüllülük esaslı olması ve delegelerin üyeler arasında seçim ile belirlenmesi.


33. Fazla çalışma sürelerinin karşılığının izin olarak kullandırılmayarak, saat başı fazla mesai ücreti olarak ödenmesinin esas alınması.


34. Emniyet Teşkilatı içinde yaşanan psikolojik sorunlar ve buna bağlı olarak sonuçları başta olmak üzere kurum yetkililerinin, sendika temsilcilerinin ve ilgili diğer paydaşlarının da katıldığı bir çalıştay düzenlenmesinin sağlanması.


35. Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Çocuk Bakım Evleri Yönetmeliği kapsamında mevzuatta ilk şartları sağlayan, merkez ve taşra birimlerinin talep esasına göre değerlendirilerek, bahse konu kreş ve gündüz bakım evlerinin söz konusu yerlerde de açılmasının sağlanması.

 

Bakmadan Geçme

Memur 5 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!